Afschaffing van contant geld, de cashless society

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 29 november 2016

cashless-societyWereldwijd wordt ingezet op de afschaffing van contant geld en daarmee de afhankelijkheid van een saldo op een bankpas. Die laatste zullen ook gaan verdwijnen, maar dat is de volgende fase. We noemen dat de ‘cashless society’. Eerst moet elk ruilmiddel dat overheden geen inzage geeft in de transactie, worden afgeschaft. Geen contant geld meer dus. Want daarmee kun je naar de supermarkt om boodschappen te doen zonder dat de staat ziet wie de boodschappen doet en hoeveel. Alles moet worden gedigitaliseerd. De strijd tegen zwart geld wordt dan ook vooral gebruikt als alibi voor de strijd tegen contant geld. In Italië is bijvoorbeeld in november dit jaar een nieuwe wet aangenomen om meer grip te krijgen op contant geld, zo schrijft ADN Kronos. Haal je meer dan €1.000 per dag of meer dan €5.000 per maand uit de geldautomaat, dan moet de bank daar voortaan melding van doen bij de belastingdienst. Ziet de belastingdienst vervolgens aanleiding om een onderzoek te starten, dan moet je kunnen aantonen dat het geld op legitieme wijze verkregen is. Het lijken allemaal vooral stappen te zijn richting de ontmoediging van contante transacties. Iedereen die wel eens probeert geld uit een automaat te halen in een grote stad zal inmiddels wel hebben ontdekt dat de pinautomaten steeds schaarser worden. Ook wordt angst voor gehackte pinautomaten gezaaid om mensen te stimuleren meer met plastic te betalen. In Griekenland wordt zelfs gewerkt aan een plan om belasting te heffen op pin opnames.

Wat is er dan zo erg aan de afschaffing van contant geld? Denkt u daar zelf maar eens over na. Sowieso is de afhankelijkheid van geld, de globalisering van voedselproductie een ontwikkeling die zorgt dat we niet meer kunnen leven als er geen saldo meer op onze rekeningen staat. Het aantal mensen met een volkstuintje is schaars en beperkt tot het platteland. In de grote steden rennen we ‘s avond om kwart voor tien nog even naar de AH voor het ontbijt van morgenochtend. We zijn gewend alles met geld te doen, maar beseffen ons niet dat als dat geld niets meer is dan een digitaal getal op een rekening, dit ons in alle facetten van het leven afhankelijk gemaakt heeft van die bank. En wat gebeurt er als die bank uw saldo bevriest? Of wat gebeurt er als zo’n bank omvalt? Ja natuurlijk, dat zijn doemscenario’s en die willen we niet horen. Vingers in de oren en gewoon doorgaan met de arbeid. Kijkt u in dat kader eens de film In Time. Wellicht begrijpt u de link als u de film gekeken heeft. Als iedereen afhankelijk is van bancaire systemen, bij wie denkt u dan dat de volledige macht ligt?

Dokter Constantin Gurdgiev is hoogleraar Finance aan het Middlebury Institute of International Studies in Californië. Daarvoor was hij Adjunct Professor of Finance aan het Trinity College in Dublin. Hij werkte als redacteur van het Ierse Business and Finance magazine en was een niet-uitvoerend lid van de Investment Committees van GoldCore. Hier is zijn opvatting over de risico’s van een cashless society: “Centrale banken, regeringen en de regelgevende instanties zijn vaak te gretig bezig de voordelen van een cashless society op te sommen. Daarin gebruiken ze argumenten als ‘efficiëntie’ en ‘snelheid van de transacties’, ‘het gemak van de naleving en rapportage’, enz. Echter, maken ze nooit melding van de nadelen en de kosten van het creëren van een systeem waarbinnen privé-transacties volledig digitaal traceerbaar worden en centraal opslagen moeten worden. In eenvoudige bewoordingen: de cashless society verwijdert de anonimiteit van contant geld in privé-transacties, zoals geschenken, kleine transfers en kleine privé-betalingen en bij transacties als bijvoorbeeld tips. Andere belangrijke nadelen van girale betalingssystemen is dat ze de belangrijke rol van geld als een opslag van waarde ondermijnen. Elektronische accounts kunnen en zullen in de toekomst onteigend worden. Contant geld en monetaire activa, zoals goud, kunnen niet worden onteigend of slachtoffer worden van een bail-in regeling, zolang ze fysiek in je bezit zijn. Cashless rekeningen versterken het belang van monetaire activa, zoals goud, in de rol van ‘veilige havens’ tegen systeemrisico’s; risico’s als een hoge kans van onteigening. Cashless en dus elektronische rekeningen lopen een groot risico op het gebied van cyberaanvallen en cybercriminaliteit. Ook hier bieden monetaire activa, zoals fysiek goud, een veilige haven en een kans om je bezit te beschermen. De push van overheden in de richting van de cashless society wordt uiteindelijk gedreven door de wens om maximale controle over de private rijkdommen en inkomens uit te oefenen.”

cashless_society-tabel

Bovenstaande grafiek laat de road map richting de cashless society in verschillende landen wereldwijd zien. Nederland doet het behoorlijk goed op het lijstje. Het betaalgemak van pasjes of mobiele telefoons zal worden gecombineerd met een ontmoedigingsbeleid om zo de afhankelijkheid van digitaal geld steeds groter te maken. Leggen we dat naast de steeds verdere bemoeienis van de staat in het privé leven, dan kunnen we misschien een situatie voorstellen waarbij niemand meer kan kopen of verkopen die niet naar de pijpen van de staat danst. Doet dat denken aan profetische woorden? Hoe kunnen we daar een stokje voor steken?

Bron linkvermeldingen: adnkronos.com, webwereld.nl, zerohedge.com, zerohedge.com

Gedeeld 334

Tags: , , , , ,

About the Author ()

Comments (27)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Averroes schreef:

  In Nederland moet men op een figuur zoals Willem Vermeend (PvdA) letten die deze ontwikkelingen stimuleert in zijn rol als FinTech-afgezant. Hij maakt deel uit van de stuurgroep Smart Industry.Hij is daarnaast sinds 2013 bezig met het aanjagen van ICT-projecten in het MKB, waaronder 3D-printen en Big Data. Denk aan de cover van ‘The Economist’ 2017.

  Hij is benoemd door niemand minder dan Mr. Eurogroep Dijsselbloem en minister Kampf..Kamp. Het volk is zoals gewoonlijk niets gevraagd en men gaat in Den Haag i.o.v. Brussel (elite) doodleuk gewoon verder. Dit soort ontwikkelingen hebben een zeer grote impact, aangezien de controle en vrijheid van financiële middelen bij derden komt te liggen. Ik citeer:

  “Technologische innovatie is een belangrijke kracht die de financiële sector zal beïnvloeden. De voortschrijdende ontwikkeling van informatietechnologie, in combinatie met veranderende voorkeuren van klanten, de noodzaak tot efficiënte bedrijfsvoering en de invloed van wet- en regelgeving1 tekenen in toenemende mate de rol en vorm van financiële instellingen in de toekomst.

  1 Bijvoorbeeld door het wegnemen van toetredingsbarrières voor nieuwe marktpartijen. Zo zorgt de herziening van de Europese Richtlijn Betaaldiensten (Payment Services Directive), beter bekend als PSD2, ervoor dat externe betaaldienstverleners toegang hebben tot de gegevens over de bankrekening van consumenten.”
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/03/08/kamerbrief-fintech-ontwikkelingen

  Ook Blockchain wordt natuurlijk gestimuleerd, er worden zelfs campussen geopend om toekomstige generaties op te leiden (indoctrineren) en voor te bereiden voor de cashless society:

  “Het ministerie van Financiën verwacht dat blockchain de komende jaren van grote betekenis wordt in de financiële sector. Volgens accountant KPMG investeerden beleggers vorig jaar wereldwijd een kleine 20 miljard dollar in fintech – een verzamelnaam die allerlei financiële vernieuwingen omvat.”
  http://www.volkskrant.nl/economie/regering-opent-campus-voor-ontwikkeling-financiele-techniek-blockchain~a4332660/

  Dus wordt s.v.p. wakker want het perspectief en met name de vrijheid van huidige en toekomstige generaties staat op het spel. Ze pissen recht in je gezicht..clown Vermeend aan het woord:
  https: //www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/02/10/vermeend-benoemd-tot-fintech-afgezant
  https: //www.vno-ncw.nl/forum/willem-vermeend-over-fintech-als-we-niets-doen-loopt-zuidas-leeg

  https://www.youtube.com/watch?v=4n-vVUBd5tE

 2. Averroes schreef:

  Predicitive programming, Mr. Robot (seizoen 2)

  https://www.youtube.com/watch?v=BPPjZ7TbmgE

 3. Averroes schreef:

  Predicitive programming, Mr. Robot (seizoen 2):
  “Hard cash is fading rapidly..”

  https://www.youtube.com/watch?v=BPPjZ7TbmgE

 4. Riffian schreef:

  @Averroes, schokkend!
  ” (Payment Services Directive), beter bekend als PSD2, ervoor dat externe betaaldienstverleners toegang hebben tot de gegevens over de bankrekening van consumenten.”

  Dus IBAN is zeg maar je toekomstige wallet dat is gekoppeld aan ‘e-coins’? En via PSD2 hebben derden ook nog eens toegang….ongelooflijk.

 5. Riffian schreef:

  Martin en Averroes, hoe groot zijn de kansen als Averroes in de ochtend een post plaatst aangaande PSD2, wat nota bene in een kamerbrief heeft gestaan op 8-03-2016. Dus meer dan een half jaar geleden, dat het wordt opgepakt door main stream staatspropaganda. Niet groot lijkt me…De NOS, begint langzaamaan te beseffen dat men niet langer het klootjesvolk kan bedonderen. Één ding is duidelijk men (zgn. journalisten) lezen mee.

  http://nos.nl/artikel/2145844-afm-vreest-misbruik-als-banken-klantgegevens-gaan-delen.html

 6. Riffian schreef:

  Vanaf 15:25 over slapende honden wakker maken gesproken…Op 17:20 Holland FinTech, zoals Averroes stelde! Wat een klaplopers en een achterbakse idioten
  http://nos.nl/uitzending/20540-nos-journaal.html

 7. Riffian schreef:

  You thought the whole ’EUSSR’ thing was over the top? Have a look at this poster (Bron is zelfs op wayback machine niet te vinden)

  https://redice.tv/a/i/n/13/27179europe4all.jpg

  Take a close look at this promotional poster. Notice anything? Alongside the symbols of Christianity, Judaism, Jainism and so on is one of the wickedest emblems humanity has conceived: the hammer and sickle.

  For three generations, the badge of the Soviet revolution meant poverty, slavery, torture and death. It adorned the caps of the chekas who came in the night. It opened and closed the propaganda films which hid the famines. It advertised the people’s courts where victims of purges and show-trials were condemned. It fluttered over the re-education camps and the gulags. For hundreds of millions of Europeans, it was a symbol of foreign occupation. Hungary, Lithuania and Moldova have banned its use, and various former communist countries want it to be treated in the same way as Nazi insignia.

  Yet here it sits on a poster in the European Commission, advertising the moral deafness of its author (I hope that’s what it is, rather than lingering nostalgia). The Bolshevist sigil celebrates the ideology which, in strict numerical terms, must be reckoned the most murderous ever devised by our species. That it can be passed unremarked day after day in the corridors of Brussels is nauseating.
  https://redice.tv/news/you-thought-the-whole-eussr-thing-was-over-the-top-have-a-look-at-this-poster

  Plan – Prepare – Protect
  https://www.youtube.com/watch?v=22Ydqd_DEYc

 8. Riffian schreef:

  Centralisatie de opmaat naar een totalitaire dictatuur.

  Als we iets hebben geleerd van het verleden na de val van de muur op 9/11/1989 dan is het dat de centrale planners de blauwdruk en het sociaal experiment van de U.S.S.R en de D.D.R. hebben meegenomen en geïntegreerd in de E.U.

  Het lot van Europa werd bezegeld in het rooms katholieke bolwerk Maastricht op 7 februari 1992 en trad in werking op 1 november 1993. Daarna is het snel bergafwaarts gegaan met de bestaande vrijheden en staat de privacy van de meeste burgers op het spel omdat alles gecentraliseerd is en het mandaat is verhuist van Den Haag naar Brussel.

  De niet afgemaakt toren van Babel in Brussel staat symbool voor het feit dat het project moet falen om nog meer centralisatie te realiseren. Men creert het machtsvaccuum dmv een geplande crisis om aan het einde van de rit de oplossing aan te reiken.

  Ondertussen draait de Pravda propaganda van de, op niet democratische wijze gekozen, EU Commissie op volle toeren. Om iedereen maar in de valse illusie te laten geloven. De reële economie heeft er nog nooit zo slecht voor gestaan, maar de berichtgevingen laten duidelijk een andere realiteit zien. Zwart is wit en wit is zwart:
  http://www.nu.nl/economie/4358926/werkloosheid-eurozone-laagste-niveau-in-zeven-jaar.html

  http://www.nu.nl/economie/4358956/brussel-lanceert-btw-loket-online-handel-.html?redirect=1#
  http://ec.europa.eu/internal_market/eu-go/index_en.htm#is

 9. Riffian schreef:

  De Britten gaan de mogelijkheden na de Brexit gebruiken om te profiteren van het aangeschoten wild dat het EU moloch is geworden:

  ” De Britse regering wil desnoods geld betalen aan de Europese Unie als dat nodig is om na het verlaten van de unie toegang tot de interne markt te behouden.

  Brexit-minister David Davis maakte donderdag in antwoord op vragen van een parlementslid duidelijk dat hij dit als een optie ziet. ”Het belangrijkste criterium is dat we de best mogelijke toegang tot de Europese markt krijgen voor goederen en diensten”, zei hij.”
  http://www.nu.nl/economie/4358957/britten-zien-betalen-markttoegang-als-optie.html

  Koppel bovenstaande bericht aan het onderstaande:

  “Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) moet opnieuw kijken naar het wel of niet verlengen van een vergunning voor het opsporen van schaliegas.

  Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla zag zijn vergunning daarvoor niet verlengd en maakte bezwaar. De bestuursrechter heeft Cuadrilla donderdag in het gelijk gesteld. De minister moet de vergunning opnieuw beoordelen. Met de vergunning mag het bedrijf in principe schaliegas in de Nederlandse bodem opsporen.”
  http://www.nu.nl/politiek/4359095/minister-kamp-moet-schaliegasvergunning-opnieuw-beoordelen.html

  A ruthless conspiracy that relies primarily on covert means for expanding its sphere of influence–on infiltration instead of invasion, on subversion instead of elections, on intimidation instead of free choice.

  En dit is hoe het verkocht wordt:

  “Point of Single Contact

  The Points of Single Contact are national e-government portals for entrepreneurs active in the service sector. It is a legal requirement to have a PSC in each EU country since December 2009 as set out in the European Services Directive. For the Netherlands the obligations of this Directive have been transposed into the Dutch Services Act. All national PSCs are part of the European EUGO network. The Dutch PSC helps you start your business or provide services in the Netherlands and helps you deal with a wide range of practical issues.”
  http:// http://www.answersforbusiness.nl/about
  https://www.youtube.com/watch?v=GWgsD5GDJ-g

 10. Riffian schreef:

  Call it conspiracy, call it what ever you want….I call it fact.

  New World Moral Order uit 1942, het bewijs dat de V.S. gepland deelnam aan de WOII. De kaart werd gepubliceerd vlak voor Pearl Harbor. Inderdaad dezelfde Pearl Harbor die de neocons nodig hadden om na 9-11 het midden oosten binnen te vallen.

  Nation Building
  18. The areas known as Netherlands, Belgium, Luxemburg, Switzerland, France, Spain, Portugal, the island of Corsica, and eventualy Italy and the islands of Sardinia and Sicily shall be unified as demilitarized, federated “United States of Europe.”
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Gomberg_map.jpg

  “The Stock Exchange and Bank credit and all arts of loaning and usury and forestalling will certainly dwindle away together as the World Order establishes itself. If and when World Order establishes itself. They will be superseded, like egg-shells and foetal membranes. There is no reason for denouncing those who devised and worked those methods and institutions as scoundrels and villains. They did honestly according to their lights. They were a necessary part of the process of getting Homo sapiens out of his cave and down from his tree. And gold, that lovely heavy stuff, will be released from its vaults and hiding-places for the use of the artist and technician -probably at a price considerably below the present quotations.”
  The New World Order (H.G. Wells) 1940

  https://www.youtube.com/watch?v=dAdu9ET1y_0

 11. Riffian schreef:

  Het lijkt erop dat we het trojaans paard door onze afhankelijkheid van het internet reeds in huis hebben gehaald, de router. We worden gewaarschuwd voor toekomstige cyber aanvallen (via routers) op financiële instituten, dit riekt naar PRS:

  Russia Says Foreign Spy Agencies Preparing Cyberattacks on Banks
  by Anthony Halpin
  and Volodymyr Verbyany
  December 2, 2016 — 5:47 AM EST December 2, 2016 — 10:41 AM EST

  Attacks may start on Monday, Federal Security Service says
  Ukrainian-owned servers in Netherlands involved, agency says
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-02/russia-says-foreign-spy-agencies-preparing-cyberattacks-on-banks
  http://www.reuters.com/article/us-usa-cyber-idUSKCN12L1ME
  ——————————————————————————————————————————————
  En India is een sociaal experiment voor het introduceren van de ‘cashless society’:

  India’s Modi calls for move towards cashless society
  Indian Prime Minister Narendra Modi on Sunday urged the nation’s small traders and daily wage earners to embrace digital payment channels, as a cash crunch following the government’s surprise ban on high-value bank notes drags on.

  Modi, speaking in his monthly address on national radio, said the government understands that millions have been affected by the ban on 500-rupee and 1000-rupees notes, but defended the action.
  http:// http://www.reuters.com/article/us-india-modi-corruption-idUSKBN13S0G2
  http:// http://www.zerohedge.com/news/2016-11-30/angry-mobs-lock-indian-bankers-cash-chaos-escalates-we-are-fearing-worst

  https://www.youtube.com/watch?v=6qCOUjVwFWw

 12. Averroes schreef:

  @Riffian..scherp ik vat em “mehr Regulieren” 4:50,PRS in optima forma. Het lijkt er op dat Duitsland al een voorschot neemt op einde Schengen en meer binnenlandse controle
  https://www.toll-collect.de/en/toll_collect/microsites/nl/nederlands.html

  https://www.youtube.com/watch?v=DAQrySsdCHQ

 13. Camera schreef:

  Plofkraken net voor sinterklaas en in de feestmaand met veel uitgaven

  Heeft iemand daar al eens naar gekeken…
  In het filmpje rent de zoon bovenste bewoner naar beneden en zijn vader belt 112 toen keken ze naar beneden(zegt ie zo in het filmpje;-) en zagen rook weer een ander werd wakker van het alarm en nog weer andere werden wakker van de knal, hoe zijn al die lui dan binnegekomen… Ook een verhaal in Amsterdam over een strategisch gelegen pinautomaat(allemaal toeval)

  http://112vandaag.nl/2016/12/winkels-kerkdriel-uitgebrand-na-plofkraak-winkeleigenaar-zwaar-mishandel.html

  https://112altena.nl/politie/grote-brand-na-plofkraak-in-kerkdriel-video/

  appart detail is dat de hele achterkant afgefikt is, de pinautomaat aan de straatkant zich begaf en er geen vlammen voorin de winkel waren, zie de ansicht kaarten keurig hangen op minuut .55m in filmpje onder

  http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/ttvnieuws/27167853/___Vijf_van_mijn_katten_zijn_dood___.html

 14. Riffian schreef:

  @Camera, scherp wilde er nog over posten maar je was me een stap voor. PRS, oplossing minder pin automaten

  https://www.youtube.com/watch?v=Kx7xinYy_GY

 15. Averroes schreef:

  De NVB houdt het goed bij.
  Tot eind september dit jaar zijn al 75 incidenten gemeld. In 2015 ging het om 56 plof- en 30 ramkraken en in 2014 om 44 plof- en 5 ramkraken.

  De cijfers over de tweede helft van 2016 maakt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) eind januari bekend, maar dat wederom sprake is van een stijging staat nu al vast.
  http://www.nu.nl/binnenland/4361042/man-aangehouden-plofkraak-in-kudelstaart.html

  mooie audi trouwens;)

 16. Camera schreef:

  Die mensen die meewerken aan die Plofhoaxes denken op korte termijn en zullen wel wat cash innen.
  Dus ook die telegraaf verslaggever die weet precies waar hij mee bezig is.

  Ik hoop dat ze hun handen goed verzekeren met de propaganda waarmee ze bezig zijn, dit gezegd
  hebbende naar aanleiding van het onderste filmpje

  https://www.youtube.com/watch?v=hTBJ6OIGkzc

 17. Averroes schreef:

  Nog een bevestiging van Aaron Russo..De RFID zit nu verwerkt in de ID kaarten en zgn. bio metrische paspoorten. De volgende stap is implantaten, want dat is zo makkelijk
  https://www.youtube.com/watch?v=LGcatieMvfk

 18. Averroes schreef:

  USAF contractor en mede grondlegger van de moderne RFID William Pawelec legt uit wat de sinistere agenda achter deze chip is. Vergelijkbaar met IBM gedurende WOII zoals Edwin Black uitlegt: https://www.youtube.com/watch?v=kQPiub5Qyqw
  https://www.youtube.com/watch?v=QMOezlb2UcQ

 19. ZalmInBlik schreef:

  Interessant! En beide (geheel toevallig) de pijp uit. Die William Pawelec nooit van gehoord en met een reden denk ik.

 20. Riffian schreef:

  IBM en Siemens (The future moving in), dit voelt niet goed. Vandaar dat SMART ook zo gepushed wordt .
  Vers van de pers, het ziet er niet goed uit:
  IBM zet zijn zelflerende software Watson in tegen cybercrime. Het programma is over de loop van afgelopen jaar getraind in het herkennen van gevaren op internet.

  Watson kreeg in dat jaar elke maand 15.000 documenten aangeleverd van onderzoekers. Ook werd Watson aan databases van bijvoorbeeld bibliotheken en aan nieuwsmedia gekoppeld. De software moest de informatie uit al die stromen combineren om actuele digitale dreigingen te herkennen, schrijft Wired.
  http://www.nu.nl/internet/4361236/ibm-zet-kunstmatige-intelligentie-in-gevaren-internet.html

  https://www.youtube.com/watch?v=gCuPx9shWT0

 21. Averroes schreef:

  Vanaf 4:48
  “I found there was a professor at the UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES, who I still have the files on. That had discovered a way to make a microscopic lithium niobate chip and by accident he had scratched it. And he had a RF transmitter there and he had a receiver on by sheer chance and he found that an a certain frequency he could send an energy beam to the chip and it would respond back with a number. He worked on that technology and that technology eventually I found out about. We flew him in to Denver to our company System Group of Colorado and we did a test. He had some primitive small chips he brought with him, they are totally passive and very small..And by etching them you could again create a unique signature, unique each one. And this one theoretically could depend on the size of it and the size of the etching could have a UNIQUE NUMBER IN THE BILLIONS AND BILLIONS.”

 22. Averroes schreef:

  ‘The Next Big War is Not terrorism’:

  https://www.youtube.com/watch?v=okb0vDkHo54

 23. ZalmInBlik schreef:

  Het komt dichtbij, onze Zuiderburen zijn al begonnen:

  Mechels bedrijf plant chip in bij werknemers

  Een deur opendoen, je visitekaartje delen? Medewerkers van een Mechels technologiebedrijf hebben binnenkort geen badge meer nodig. Voortaan gebruiken ze een chip die in hun hand is ingebracht. De zaakvoerder van New Fusion introduceert de chip die voor honden en katten gebruikt wordt, nu ook bij zijn werknemers.
  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161209_02617220

 24. ZalmInBlik schreef:

  Nederland en handje contantje, dacht het niet:

  The new research crunches and compares data on payment choices in Australia, Austria, Canada, France, Germany, the Netherlands, and the U.S. The study shows notable differences among these countries: Germans and Austrians carry around and use the most cash; the Dutch love debit cards; paper checks are still relatively common in France and the U.S.

  The bottom line, however, is that consumers in all seven countries use cash more often than they use any other payment method. Cash is least popular in the U.S., where it’s used for 46 percent of all transactions, vs. 26 percent for debit cards and 19 percent for credit cards.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-14/forget-bitcoin-and-mobile-pay-cash-is-still-king-of-the-world

  http://www.zerohedge.com/news/2016-12-14/war-cash-escalates-australia-proposes-ban-100-bill-no-cash-within-10-years

 25. Riffian schreef:

  De bank die betrokken was bij de LIBOR fraude en hiermee ongestraft wegkwam anticipeert op gebeurtenissen die de primaire bedrijfsvoering raken. Een teken aan de wand:

  Rabobank versterkt kapitaalbuffer met nieuwe certificaten

  Rabobank wil voor minstens 1 miljard euro aan nieuwe certificaten uitgeven om de kapitaalbuffers te versterken. Daarmee anticipeert de bank naar eigen zeggen op een verwachte verscherping van de kapitaaleisen.

  De certificaten van Rabobank zijn achtergesteld schuldpapier dat meetelt als eigen vermogen. Doel van de bank is om de kapitaalbuffer, bedoeld om eventuele kredietverliezen op te vangen, in 2020 te laten uitkomen op minstens 14 procent van de totale, naar risico gewogen leningenportefeuille.

  Rabobank maakt niet genoeg winst om de buffers op eigen kracht op het gewenste niveau te brengen. Naast het uitgeven van nieuwe certificaten blijft de bank zijn balans verkleinen door leningen door te verkopen aan investeerders. Ook dat is een manier om de buffers te verhogen.
  http://www.nu.nl/economie/4379769/rabobank-versterkt-kapitaalbuffer-met-nieuwe-certificaten.html

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten