Britse pond en beurzen kelderen; Deutsche Bank probeert zichzelf (vergeefs?) te redden

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 7 oktober 2016

britse-pondHet Britse pond (GBP) is vandaag 6% onderuit gegaan, maar herstelde zich en wist het verlies te beperken tot 2,6%. Het onderuit vallen van het Britse pond zou een gevolg zijn van uitspraken van de Franse president Hollande. Hij zou bij de EU hebben aangedrongen op strengere onderhandelingen aangaande de Brexit. De AEX staat op het moment van schrijven net als andere beurzen wereldwijd in het rood. Geen dramatisch rood, maar er heeft weer een kleine aardbeving plaatsgevonden. Waar moeten beleggers nog naartoe met hun geld? Welke investering is nog veilig in deze roerige markt? De Deutsche Bank zou volgens anonieme getuigen aan de website Bloomberg gemeld hebben dat de Deutsche Bank overweegt 5 miljard euro aan liquide middelen op te halen door aandelenverkoop. Andere banken zouden deze aandelen dan opkopen. Welke banken dat dan zijn wordt niet genoemd. De website Zerohedge.com vraagt zich terecht af waarom de bank kapitaal op zou moeten halen middels aandelenverkoop als tot nu toe steeds geroepen is dat er geen liquiditeitsprobleem was. Als de bank in staat is om een schikking te treffen met DOJ (Department of Justice, de Amerikaanse justitie), dan zou die 5 miljard wel eens genoeg kunnen zijn aldus Bloomberg. Banken als Morgan Stanley en Goldman Sachs waren eerder in staat om dergelijke deals te sluiten, zo meldt Bloomberg. We kunnen ons echter afvragen of dit niet weer een zoveelste gerucht is om de aandelenkoersen van Deutsche Bank door het pushen van een gerucht te doen opveren. Who benefits?

Er is nog helemaal niets zeker over de Deutsche Bank. Anonieme getuigen die Bloomberg iets melden? Eerst zien dan geloven. Een deal met de Amerikaanse justitie? Idem dito. Maar de Deutsche Bank werd afgelopen weekend ook nog even officieel in staat van beschuldiging gesteld voor een derivatenschandaal bij het Italiaanse Banco Monte dei Paschi di Siena. Het financiële lek bij de Deutsche is dus groter dan de door Bloomberg omschreven ‘vinger in de dijk’. De storingen aan de pinautomaten van de Deutsche Bank van de afgelopen dagen werden toegeschreven aan softwareproblemen, maar als tussen de regels door steeds meer doorschemert dat de liquiditeit van de bank toch wel problematisch is, kunnen we ons afvragen of de bank zich straks gaat verschuilen achter dit alibi om er voor te zorgen dat mensen geen geld meer op kunnen nemen (omdat het er simpelweg niet meer is).

Het kelderen van de Britse pond – of liever gezegd; de uitspraken van Hollande – lijken een beetje bedoeld te zijn om het Groot Brittannië extra zwaar te maken om de Brexit feitelijk door te zetten. We zouden echter kunnen bedenken dat er ook een gunstig effect voor GB bestaat. Vastgoed en Brits personeel worden relatief weer goedkoper bij een dalende pond en export wordt aantrekkelijker. Een lagere pond maakt het immers weer aantrekkelijker om in GB te kopen vanuit het buitenland. Het effect van een dalende pond op de import is echter negatief. En aangezien Groot Brittannië ongeveer 40% meer importeert dan het exporteert (althans dat was de balans in 2014), zal de balans dus erg ongunstig uitpakken voor GB. Is dit de manier van de EU om landen te laten zien dat wie zich af wil splitsen, zal bloeden? Ondertussen kost het verlaten van de Britten de EU ook flink geld. Dat ligt simpelweg aan de verplichte afdracht die ieder EU land moet doen aan de EU. Doordat de Britten weg gaan, scheelt dat de EU miljarden. Dat gat moet ergens gedicht worden.

Al met al kunnen we wel stellen dat de financiële onrust in de markten niet bepaald minder aan het worden is. Op de redding van de Deutsche Bank middels een aandelen emissie kunnen we nog niet bepaald gerust zijn. Een bail-out of bail-in (of een combinatie van die twee) moet nog steeds niet worden uitgesloten. Ook de gevolgen van een Brexit worden nu al tastbaar. Was dat de reden dat banken eind augustus dit jaar aankondigden zich voor te bereiden op een financiële nucleaire winter? Was dat de werkelijke reden van de Duitse regering om in augustus van dit jaar op te roepen een noodrantsoen aan te leggen? De Bank of Japan staat er trouwens ook niet zo best voor; net als de grote Italiaanse banken. Het omvallen van nr. 7 op de ranglijst van ‘s werelds grootste scheepvaart containertransporteurs Hanjin, was al een voorteken van wat er kan gebeuren als banken de kraan dichtdraaien en containers op zee blijven drijven. De ontslagrondes bij grote banken worden door de media vertaald als zijnde een gevolg van veranderende markt en meer ICT gerichtheid in de toekomst, maar geloof maar dat het vooral gewoon keihard saneren is om de aandeelhouders te pleasen. Ook dat voorspelt weinig goeds. Er is daadwerkelijk zwaar weer op komst en de media vertellen u dat liever niet, omdat zij juist de taak hebben de problemen onder het tapijt te houden. Iedereen die echter een beetje zelfdenkend vermogen heeft doet er wijs aan op tijd een noodrantsoen aan te leggen, via een webshop als deze of in ieder geval houdbaar voedsel in huis te nemen. Dat heeft niets met angst zaaien te maken; dat heeft met ‘je common sense gebruiken’ te maken.

Bron linkvermeldingen: telegraaf.nlbloomberg.com, zerohedge.comatlas.media.mit.edu, bild.de, trouw.nl

Gedeeld 52

Tags: , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Averroes schreef:

  Voor mijn gevoel is dit een artificiële crisis bewust gecreëerd door de centrale bankiers aangestuurd vanuit Basel. Het uiteindelijke doel is devaluatie van alle gezamenlijke munten in de SDR (IMF) met als gevolg dat alle gekoppelde valuta letterlijk waardeloos worden. En men als mensheid is overgeleverd aan deze centrale bankiers schuilend achter instanties zoals het IMF/Wereldbank/FED/ECB etc. aangestuurd vanuit Basel. Niet geheel toevallig is de Chinese yuan sinds 1 oktober jl. toegevoegd aan deze SDR van het IMF.

  ————————————————————————————–
  “Het Internationaal Monetair Fonds of Internationaal Muntfonds (IMF) is een VN-organisatie voor internationale samenwerking op monetair gebied, bestrijding van financiële crises en kredietverlening voor staten met betalingsproblemen. Het IMF is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met hoofdkantoor in Washington D.C..

  Het IMF werd opgericht in 1944, tegelijk met zusterorganisatie de Wereldbank, in het kader van de wederopbouw van het internationale betaalverkeer na de Tweede Wereldoorlog. Doel van het IMF was toe te zien op naleving van de akkoorden van Bretton Woods en internationale overeenstemming over de wisselkoersen tot stand te brengen.”
  ————————————————————————————–

  De akkoorden van Bretton Woods zijn sinds 1971 door de V.S. aan haar laars gelapt, nadat Nixon/Kissinger het met de Saoedi’s op een akkoordje gooide en men de ‘Petrodollar’ in het leven riep. Men verliet de goudstandaard en koppelde het aan de olieproductie (zie oorlogen), opdat de geldpersen als een tierelier konden gaan printen. Sindsdien is de schuldenberg exponentieel toegenomen. Met als klap op de vuurpeil toen in 1999 Bill Clinton (Bush/Clinton connectie) Glass-Steagal Act uit 1933 nietig verklaarde d.m.v. de Gramm-Leach-Bliley Act. Voila de crises (derivatenhandel) stapelde zich in rap tempo op: ‘.com bubble’, ‘huizen bubble’->’giftige hypotheken verpakt in derivaten (CDO’s)->Goldman Sachs (Clinton Foundation)->Tsunami aan rotzooi raakt m.b.v. de centrale bankiers de zuidelijke Europeese landen met Griekenland als climax. De ECB (Draghi/Goldman Sachs) en de EU (José Manuel Barroso/Goldman Sachs) heeft dit experiment aangegrepen om een opkoopprogramma te starten, zodat alle publieke bezittingen in handen kwamen van de private bankiers gezeteld in Basel.
  http://www.zerohedge.com/news/2016-09-28/deutsche-denial-tsunami-begins-draghi-not-ecb-fault-imf-solid-base

  Nu zijn we op een punt aanbeland dat de centrale bankiers hebben besloten om deze tsunami, vanuit het niets gecreeërde schuldenberg, gecontroleerd over de gehele wereld uit te spreiden. Men gebruikt ‘Deutsche Bank’ en de Italiaanse banken als proxy om dit uit te voeren, net zoals de V.S. en haar bondgenoten ISIS gebruiken om oorlog te voeren in het midden oosten. Dit betekent uiteindelijk dat particuliere/private bezittingen wereldwijd in handen komen van de centrale bankiers. Men heeft ook alvast de oplossing op de planken liggen, digitaal geld zodat we helemaal aan de ketting komen te liggen..PRS
  https://www.youtube.com/watch?v=atrjvWCyrMc

 2. Averroes schreef:

  De EU(SSR)/Euro was bij voorbaat al gedoemd te mislukken. “Who Benefits?” De centrale bankiers natuurlijk…De Britten hebber er verstandig aan gedaan om nooit deel te nemen aan de monetaire unie, wat inhoudt dat ze nu even door de zure appel heen moeten bijten. Maar dat staat in schril contrast tot het Europese vasteland dat een zwart gat induikelt op het moment dat Euro implodeert. Zie de analyse van Martin Armstrong in 1999!
  https://www.youtube.com/watch?v=2NMrsks6Q8E

 3. Averroes schreef:

  Blockchain gekoppeld aan een digitaal valuta, de Nederlands regering loopt op de muziek vooruit aangezien men weet dat de daadwerkelijke crises het dalende vertrouwen in overheden is. Dit raakt natuurlijk de (staats)obligaties, dus NIET de aandelenmarkt. Koppel daar de groeiende aantal schuldpapieren aan vast (incl. rente) en de dalende garanties om deze schulden te kunnen betalen. En je hebt alle ingrediënten voor de ‘Perfect Storm’:

  Regering opent campus voor ontwikkeling financiële techniek Blockchain

  De regering geeft de ontwikkeling van financiële technologie voor betalingen en andere transacties, zogeheten blockchain, een nieuwe impuls.
  http://www.volkskrant.nl/economie/regering-opent-campus-voor-ontwikkeling-financiele-techniek-blockchain~a4332660/

  Niet overtuigd?

  Costs and benefits to
  phasing out paper currency
  By Kenneth Rogoff
  Harvard University
  http://scholar.harvard.edu/files/rogoff/files/c13431.pdf
  ————————————————————————————-
  “I find it extremely perplexing that I have been the only one to report of the secret meeting in London. Kenneth Rogoff of Harvard University, and Willem Butler, the Chief Economist at Citigroup, will address the central banks to advocate the elimination of all cash to bring to fruition the day when you cannot buy or sell anything without government approval.”
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/the-secret-meeting-in-london-to-end-cash/

 4. Averroes schreef:

  Systeembank ING en ABN anticiperen al op de aankomende financiële crises en als je goed tussen de regels doorleest dan wil men de schade beperkt houden.
  http://www.nu.nl/economie/4330554/ing-schrapt-2300-banen-in-nederland.html

  Ook ABN voelt de bui hangen:
  “De bank kondigde in de zomer al aan de organisatie efficiënter te willen inrichten. “Een gevolg daarvan is dat er ook in de top wordt gereorganiseerd.”

  “ABN Amro wil 975 tot 1.375 banen schrappen. De bank wil efficiënter werken en per jaar structureel 200 miljoen euro besparen.

  Volgend jaar zullen volgens de plannen 625 tot 950 arbeidsplaatsen verdwijnen, dat kan oplopen naar 975 tot 1.375 in 2020. De banen verdwijnen door natuurlijk verloop, het schrappen van bestaande vacatures en gedwongen ontslagen.

  In deze ontslagronde wordt er gesneden in ondersteunende en controlerende diensten waar ongeveer vijfduizend mensen werken.

  Een woordvoerder van ABN Amro laat weten dat er ook bij andere onderdelen van de bank wordt gekeken naar het personeelsbestand. “We zijn nog niet klaar”, aldus de zegsman.”
  http://www.nu.nl/beurs/4320221/abn-amro-wil-1375-banen-schrappen.html
  ——————————————————————————————————————————————
  En hou de berichtgevingen over SWIFT in de gaten, dit is cruciaal omdat alle (bank)transacties via dit systeem verlopen. Ook hier kan een valse vlag operatie uitgevoerd worden om alle banktegoeden te bevriezen waardoor het opnemen van geld onmogelijk is:

  “Een tweede groep hackers heeft geprobeerd om bankensysteem SWIFT te hacken. Hackersgroep Odinaff gebruikte dezelfde methode als waarmee in februari 81 miljoen werd buitgemaakt bij de centrale bank van Bangladesh.”

  KUCH
  “De eerdere aanval mislukte uiteindelijk omdat de hackers een spelfout maakten. In plaats van ‘foundation’ schreven de hackers ‘fandation’, waardoor een routineonderzoek werd gestart.”
  KUCH!

  Let op vanaf 5:12, welke vlag zal dat zijn? In het kader van ‘predective programming’…
  https://www.youtube.com/watch?v=DilYs7scIgU

 5. PasOpRokenVoorkomtHersenspoeling schreef:

  The Secret of Oz by Bill Still

  https://www.youtube.com/watch?v=Sboh-_w43WB

 6. PasOpRokenVoorkomtHersenspoeling schreef:

  https://www.youtube.com/watch?v=Sboh-_w43W8

 7. Averroes schreef:

  @PORVH, deze docu zou lesstof moeten zijn bij een vak zoals economie. De beeldspraak mbt de Wizard of Oz is tekenend voor de huidige staat van de economie. Een terugkeer naar de Oostenrijkse school is meer dan nodig, we leven eigenlijk in een planeconomie:

  “De aanhangers van Oostenrijkse School behoorden tot de eerste tegenstanders van het marxisme en elke vorm van een centraal geleide economie of socialisme. Het werk Kapital und Kapitalzins (Kapitaal en Rente) van Böhm-Bawerk was een uitbreiding van het eerdere werk van Menger, waarin op systematische wijze de exploitatietheorie van Marx weerlegd werd. Ook de notie van Marx en anderen dat arbeid de basis vormt van waardevorming voor een economisch goed werd in latere werken weerlegd.”

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten