De miljoenennota: alles gaat beter want de verkiezingen komen er aan

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 17 september 2016

jeroen-dijsselbloem-miljoenen-notaHet gaat verdomd goed met de economie! We groeien als een speer en de werkeloosheid daalt! Jeroen Dijsselbloem mag weer in zijn apenpakje met koffertje op de foto! NOS.nl melde gister [citaat] Dankzij de aantrekkende economie en enkele meevallers kan het kabinet 1,5 miljard euro uittrekken voor een aantal zaken die regeringspartijen VVD en PvdA belangrijk vinden. Zo is er 450 miljoen euro voor veiligheid, 300 miljoen voor defensie, 200 miljoen voor onderwijs, 100 miljoen voor armoedebestrijding en 400 miljoen euro om bezuinigingen op de ouderenzorg op te vangen. 50 miljoen wordt gereserveerd voor partners van chronisch zieken. We vermelden er natuurlijk niet bij dat dat allemaal loze woorden zijn en dat we het ene gat met het andere vullen, want u moet gewoon weten dat het goed gaat! Super goed! Niet voor niets werd de miljoenennota gelekt. Het draait allemaal om marketing en dus timing. De verkiezingen komen eraan en Mark Rutte en zijn roversbende moeten even een imagoboost krijgen. Daarom vandaag Mark Rutte en de rest van clownskabinet afgebeeld als een pauw in de Telegraaf.

We letten maar even niet op al die winkelpanden die leeg staan in verschillende steden. We letten niet op alle wereldwijde signalen die duidelijk laten zien dat het bar slecht gaat. We gaan het zeker niet hebben over de miljarden die van het volk afgepakt zijn als gevolg van de Griekse financiële strop. Dat is complotdenken en wij laten ons veel liever de ogen dichtsmeren met de propaganda van de media. We hebben het niet over de ontslagrondes bij grote bedrijven; nee, we kijken liever naar de goed geregisseerde nieuwsitems in onze betrouwbare media, waarin wordt getoond dat mensen makkelijk weer een baan vinden. Het gaat niet om de waarheid, maar om uw perceptie van de waarheid. Kortom; de dames en heren politici mogen weer alles bij elkaar liegen en bedriegen, zolang u maar denkt dat het goed gaat en niet in opstand komt. Stel je voor dat we hier Franse toestanden krijgen. U moet tenslotte wel weer naar de stembus blijven komen, want als u niet meer stemt verliezen zij de legitimiteit van het democratisch bedrog.

NOS.nl melde ook nog [citaat] Ook zijn de werkloosheidscijfers voor 2017 zijn beter dan voorspeld. In plaats van 560.000 werklozen zijn het er volgend jaar 555.000. Dat is op te maken uit de laatste doorberekeningen van Centraal Planbureau. Natuurlijk nemen we het aantal ZZP-ers dat thuis zit niet mee in de berekening van het aantal werkelozen. Dat zou ongunstig zijn. En we kunnen bijvoorbeeld wel zeggen dat het aantal WW uitkeringen gedaald is, maar we zeggen niet dat die mensen naar de bijstand doorstromen en daar voor werkverdringing zorgen. Nee, het is bijna verkiezingstijd, dus de leugenmachine draait weer op volle toeren. Dat doet ie altijd wel, maar nu nog een tandje extra. Dus als de werkeloosheid gedaald is klinkt dat heel mooi, maar als die doorstromen naar de bijstand heb je dus je cijfers mooier gepresenteerd dan ze zijn. Het aantal bijstandsgerechtigden groeide begin 2016 nog fors. Maar goed, daar willen we het natuurlijk niet over hebben. Het gaat goed!

Het FD.nl meldde in februari dat de werkloosheid in de eurozone in december gedaald is naar 10,4% van de beroepsbevolking, het laagste niveau sinds september 2011. Dat zou blijken uit de cijfers van Eurostat, het Europese statistisch bureau. Het resultaat is 0,1 procentpunt lager dan de maand ervoor. Maar hoe bepaalt Europa die cijfers en hoe staat het erg echt voor? Vallen de ZZP’ers bijvoorbeeld ook onder die beroepsbevolking?

Om te beginnen is het daarom belangrijk om de definitie van het begrip ‘beroepsbevolking’ erbij te pakken. Volgens het CBS is die definitie [citaat] Beroepsbevolking, Personen: die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of die geen betaald werk hebben, recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking). Even opletten nu, want daar zit hem de crux. In een ander document van het CBS wordt dat duidelijk [citaat] De bevolking van 15 tot 65 jaar (de potentiële beroepsbevolking) wordt daarbij ingedeeld in de werkzame beroepsbevolking (werkzaam twaalf uur of meer per week), de werkloze beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking. Personen in de werkzame beroepsbevolking worden op basis van de hoofdbaan verder verbijzonderd naar hun positie in deze baan waarbij een onderscheid naar werknemers en zelfstandigen wordt gemaakt. Zelfstandigen kunnen verder ingedeeld worden in zelfstandigen met een bedrijf en zelfstandigen zonder een bedrijf. 

Dus als ZZP’ers buiten de definitie van de beroepsbevolking vallen (en dus onder ‘zelfstandigen’) en het zou zo zijn dat deze groep groeit, dan betekent dat dus dat zij buiten de scope van de berekening van de ‘dalende werkeloosheid’ vallen. Ze zitten dan immers niet meer in de groep ‘beroepsbevolking’. Klinkt logisch toch? De vraag is of het zo is. Dus de vraag is of instanties als het CBS en Eurostat de ZZP’ers wel of niet meerekenen in hun percentage.

Laten we eens kijken naar het aantal ZZP’ers in bijvoorbeeld Nederland. Daarvoor is het wel noodzakelijk de definitie van het begrip ZZP’er te kennen. De exacte definitie van een ZZP’er is volgens het CBS: Zelfstandige zonder personeel (zzp), Een persoon die arbeid verricht voor eigen rekening of risico in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer), of als directeur-grootaandeelhouder (dga), of als overige zelfstandige (bijvoorbeeld in een zelfstandig uitgeoefend beroep), én die daarbij geen personeel in dienst heeft. En die groep is blijkbaar groeiende in Nederland. Het CBS meldt op 27 januari 2016 [citaat] Van de bijna 1,35 miljoen mensen die werken als zzp’er is voor zes op de tien het ondernemersinkomen het belangrijkst. Voor vier op de tien is een andere inkomstenbron, bijvoorbeeld loon of pensioen, belangrijker. Het mag dus waarschijnlijk worden geacht dat de 1,35 miljoen ZZP’ers in ons land niet onder de beroepsbevolking vallen en dus niet onder de calculatie van de werkeloosheid. Hetzelfde CBS liet in 2014 onderstaande grafiek zien. Eind 2013 zat het aantal ZZP’ers nog onder de 800 duizend. Nu zitten we dus op  1,35 miljoen. Dat betekent een toename van ruim 40% in 2 jaar tijd.

aantal-zzp-ers-in-nederland

Als u enigszins kunt reken, kunt u dus begrijpen dat wanneer het aantal mensen dat werknemer is afneemt, de rekensom voor bepaling van het gemiddelde verandert. De mensen uit die groep zijn deels doorgeschoven richting die andere groep; de groep van de ZZP’ers. Dat dit van invloed is op de berekening van de werkeloosheid onder de beroepsbevolking hangt dus af van de hierboven behandelde vraag of instanties als het CBS en Eurostat de ZZP’ers wel of niet meenemen in de beroepsbevolking.

Maar er is nog iets van invloed op het rekensommetje. We weten dat de werkeloosheid in landen afgemeten wordt aan de inschrijvingen bij instanties als het UWV. Dat zal voor de rest van Europa niet veel anders zijn. ZZP’ers schrijven zich echter uit als werkzoekende en schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Vanaf het moment dat zij zich inschrijven zijn ze dus niet meer geregistreerd als werkzoekende en als ze een keer thuis op de bank zitten staan ze ook niet aangemeld bij het UWV. Ze wachten dan simpelweg op de “volgende klus” en ontvangen geen WW. Anders gezegd: als je als ZZP’er thuis zit, val je niet onder het kopje ‘werkeloosheid’.

Dus het groeiend aantal ZZP’ers in ons land zorgt ervoor dat de officiële werkeloosheidscijfers enorm meevallen. Als zo in geheel Europa gekeken wordt naar de beroepsbevolking, kun je dus met een gerust hart stellen dat de werkeloosheid dan misschien op papier wel gedaald is, maar dat in de praktijk simpelweg niet gekeken is naar het aantal zelfstandigen dat thuis op de bank zonder werk zit. Heeft u het trucje door? Er zitten dus mogelijk in potentie enorm veel mensen thuis, maar doordat ze niet in de berekening zijn verwerkt, lijkt het beeld veel rooskleuriger.

Dat ZZP’ers buiten de boot vallen voor WW als ze even geen klus hebben, was natuurlijk een gunstig effect voor de overheid, toen ze het concept ‘Zelfstandige Zonder Personeel‘ lanceerde. Was dat niet een fantastisch plan; mensen stimuleren zelfstandig te gaan worden? Zo bespaar je het UWV waarschijnlijk miljarden en kun je deze mensen ook nog eens buiten de officiële werkeloosheidscijfers houden. Feitelijk zijn ZZP’ers gewoon zwaar de pineut als ze even zonder werk zitten.

Bovenstaande toelichting geeft u een stukje inzage in hoe er naar alle waarschijnlijkheid gegoocheld wordt met cijfers binnen de overheid, om het volk maar vooral de indruk te geven dat het goed gaat. Ondertussen worden grote delen van de bevolking uitgeknepen en financieel met de rug tegen de muur gezet, zodat iedereen vooral druk is met het zich zorgen maken of er morgen nog brood op de plank is. Een volk dat net op het randje rond kan komen heeft niet de psychologische noch de financiële ruimte om in verzet te komen. Je wilt geen rellen zoals in Frankrijk. Je wilt een volk dat op zijn tijd gedwee naar de stembus loopt en verder gewoon voor de buis hangt. De Romeinen zeiden niet voor niets “Geef het volk brood en spelen“. Als het de bedoeling was geweest dat daar stond “Geef het volk biefstuk en spelen“, was het een heel ander concept geweest. Het volk moet net over het broodnodige beschikken, maar verder afgeleid worden met vermaak, zodat het de schijn van democratie blijft slikken en niet doorheeft dat het tot slaaf gemaakt is. De regenten in Den Haag zitten straks voor een leuk baantje bij de EU, KPMG, de ABN-AMRO, Goldman Sachs, Shell of ga zo maar door. Bedankt voor het plunderen en op naar de volgende leugenaarsploeg!

Bron linkvermeldingen: nos.nllokaalfnv.nlcbs.nl, telegraaf.nl, fd.nl, flexnieuws.nl

Gedeeld 3K

Tags: , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments are closed.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten