Slimme steden, de digitale gevangenis wordt gerealiseerd zonder dat u het doorheeft

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 1 februari 2017

panopticon-koepel-gevangenisGister keek ik nog eens de herhaling van een uitzending van VPRO Tegenlicht over slimme steden. Hieronder ziet u daarvan een samenvatting. De gehele uitzending ziet u hier. Opvallend aan dergelijke uitzendingen is dat het programma Tegenlicht meestal wel een kritisch geluid laat horen, maar het echt dreigende gevaar uiteindelijk weer afzwakt. Het is namelijk nogal wat die slimme stad. In twee voorgaande artikelen maakte ik al een keer melding van de ontwikkelingen op digitaal gebied (zie hier en hier). Maar als Martin Vrijland ergens over schrijft wordt toch al snel gedacht dat zoiets paranoia is of dat er een complotgedachte achter schuil gaat. Brengt de mainstream media zo’n onderwerp, dan is de meerderheid toch ineens geneigd om het wel serieus te nemen. Dat zegt veel over de (nog steeds) grote geloofwaardigheid van de mainstream media en de neiging van mensen om een dure televisieproductie met goed betaalde presentatoren wel te geloven. Een schrijver die zijn hele hebben en houwen opgeeft om mensen wakker te schudden boekt minder succes. Niemand vraagt zich af waarom die schrijver bereid is alles op te geven om mensen te laten zien wat er zich onder hun neus voltrekt. Nou vooruit, u neemt een dure tv-productie, een krant of journaal liever serieus dan iemand die zijn carrière heeft laten schieten voor het wakker schudden van zijn medemens? Dan kunt u hieronder een dure productie zien waarin een deel van de waarschuwing doorschemert.

Wat is er dan gaande op het gebied van de ontwikkeling van slimme steden en wat is daar zo bedreigend aan? Er zijn een paar termen die u momenteel veel zult horen. Dan moet u denken aan ‘the internet of things’, ‘the cloud’, ‘de slimme stad’, ‘transhumanisme’ (of ‘singulariteit’) en ‘big data’. Misschien vergeet ik er nog een paar, maar in het kort zijn dit enkele termen die er naar verwijzen dat alles waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben, aan het internet komt te hangen en gegevens communiceert. Dan hebben we het over slimme zelf rijdende auto’s die vol sensoren zitten en 3D beeld en geluid doorgeven aan centrale servers, smartphones die u fulltime afluisteren en meekijken op uw camera, slimme meters in uw huiskamer, de koelkast, uw tv, maar ook alle andere elektronische apparaten die vol sensoren komen te zitten (en deze data aan een centrale server doorgeven) en lantaarnpalen die luisteren, ruiken, kijken en melden. Nu haalt u misschien uw schouders op en denkt: “Dat zal allemaal zo’n vaart niet lopen.” Woont u in Amsterdam of Eindhoven, dan is het meeste wat in deze opsomming vermeld staat al een feit.

De gegevens die al deze slimme dingen (‘the internet of things’) over u verzamelen en doorgeven aan centrale servers kunnen worden gekocht door bedrijven. Google koopt bijvoorbeeld gegevens van de stad Amsterdam. Zogenaamd om inzage te krijgen in verkeersstromen en vrije parkeerplekken. Deze gegevens worden geanonimiseerd, zo is de stellingname. Echter is er inmiddels zoveel data beschikbaar waarvan de gegevens opgekocht kunnen worden, dat Google van alles met deze gegevens kan doen door ze te combineren. Hierdoor verdwijnt de anonimiteit die beloofd werd door de gegevensleverancier. Dit wordt gerealiseerd door de gegevens te combineren met de gegevens uit andere databases. Het verzamelen van al deze gegevens en het combineren ervan wordt samengevat met de term ‘big data’. Bedrijven als Google en anderen specialiseren zich in het combineren van gegevens om zo bijvoorbeeld een stad als Amsterdam een slimme dienst aan te kunnen bieden, zoals dat iedereen die de stad in rijdt opstoppingen kan vermijden en snel een parkeerplek vindt. Google kan echter ook uw gehele sociale leven en al uw communicatie in kaart brengen, omdat u toestemming gegeven heeft dit te doen (zie hier). Feitelijk zijn grote bedrijven en bedrijven die zich bezig houden met social engineering in staat om een compleet profiel van uw sociale-, psychische-, financiële- en arbeidssituatie te maken. Op basis hiervan is men zelfs instaat om uw gedrag, voorkeur en keuzes te voorspellen.

Slimme steden zijn steden die vol met sensoren hangen, big data combineren en van iedereen in de stad exact weten waar ze vandaan komen, wie ze zijn en wat ze doen of gaan doen. Het idee van de slimme stad wordt verkondigd als een perfecte leefomgeving waarin bestuurders iedereen zo optimaal mogelijke positieve beleving kunnen doen ervaren. Het woord ‘veiligheid’ duikt natuurlijk onmiddellijk op. Wat is er nu veiliger dan een stad waarin sensoren horen en voelen wat er op een plein gebeurt en of er zich mensen verzamelen voor een opstootje? Wat is er nu mooier dan een stad waarin mensen gestuurd worden richting plekken waar ze zich thuis voelen, omdat ‘big data’ weet waar u van houdt? VPRO Tegenlicht sluit af met een ogenschijnlijk mooi initiatief waarin burgers met slimme apparaatjes rondlopen om de milieu-omstandigheden in hun leefomgeving te meten, zodat ze bij kunnen dragen aan verbetering daarvan. Maar dat lijkt vooral een poging om het verzamelen van data over alles en iedereen nog even een positief tintje te geven. Want ook die data zal ergens centraal opgeslagen worden en kan mogelijk helpen in het meten van bijvoorbeeld een CO2 footprint. Niemand die op het idee komt dat zoiets reuze handig is voor de invoer van een CO2 tax gebaseerd op de vervuilingsgraad in jouw regio? Big data dient maar 1 doel: zoveel mogelijk over alles en iedereen weten, zodat fijnmaziger gestuurd kan worden. Een kritische note in de documentaire afkomstig van computer programmeur genaamd Aral Balkan, wordt met het (schijn) positieve tintje over de milieumeters naar de achtergrond gedrukt. Balkan stelt niet voor niets dat de ontwikkeling van een smart city (slimme stad) doet denken aan het model van een panopticon. Dat is een mooi woord voor een koepelgevangenis met een centrale toren waarvan de ramen geblindeerd zijn. De gevangenen in deze koepelgevangenis kunnen altijd en overal bekeken worden, zonder dat ze kunnen zien wie hen bekijkt en wat er bekeken wordt.

Mocht u dan eindelijk een beetje geprikkeld zijn geraakt om toch eens over een dergelijk onderwerp na te denken, omdat een mainstream tv-programma er over praat, dan stel ik voor dat u ook eens serieus nadenkt over wat er gebeurt als u in zo’n smart city leeft en contant geld volledig afgeschaft is. De inzet van overheden om contant geld af te schaffen beschreef ik al eens in dit en dit artikel. Het YouTube kanaal Corbett Report wijdde een documentaire aan de afschaffing van contant geld, met India als grote voorbeeld. De regering van India besloot op 8 november 2016 met onmiddellijke ingang de 500 en 1000 roepie te bannen. De Indiase regering stuurt erop aan dat de gehele bevolking van 1,2 miljard inwoners haar geld op de bank zet en cashless betaalt. Dit wordt dan meteen gebruikt om van de gehele bevolking een iris-scan te maken. Dat is nog eens een mooie manier om ‘big data’ te verzamelen. Kunt u zich voorstellen wat er met uw banksaldo gebeurt binnen een panopticon-model als u even buiten de lijntjes loopt? Gevangenissen zijn binnen de wereld van slimme steden straks een overbodige luxe!

Durft u het aan om nog even een stap verder te denken? Nee, niet een complotdenkers-gedachte; gewoon een technologische ontwikkeling waar Google en andere tech bedrijven zich mee bezighouden. Google’s topman Ray Kurzweil legt in deze presentatie (rond 7:40 min.) van 2014 uit dat we over 20 jaar (rond 2034 dus) nanobots hebben die ons brein verbinden met het internet, waardoor we hersencapaciteit in de cloud kunnen benutten. Daarmee vergroten we de capaciteit en functionaliteit van onze neo-cortex en wordt de mens superintelligent. Wat hij er in deze presentatie niet bij zegt, is dat we dan natuurlijk 1 van de ‘things’ in ‘the internet of things’ worden. Stelt u zich voor dat u in deze (cashless) slimme panopticon stad woont en uw brein hangt volledig aan het internet? In wat voor situatie bevindt u zich dan? Is dat niet George Orwell’s 1984 versie 2.0? Mensen als Ray Kurzweil denken zelfs dat we volledig zullen samensmelten met het internet en zien het als een onvermijdelijke evolutionaire ontwikkeling dat het menselijk lichaam steeds onbelangrijker wordt. De term die daarvoor staat is het ‘transhumanisme’.

Misschien wordt het tijd dat u zich nu vast af begint te vragen of u uzelf (maar misschien vooral) of u uw kinderen in een open digitale gevangenis wilt laten belanden. De tijd van stilzwijgend achterover leunen is voorbij. De technologie is straks zo ver dat er geen ontkomen meer aan is. Laat u dit alles even goed tot u doordringen en bekijkt u de genoemde documentaires en artikelen serieus, dan begrijpt u misschien waarom deze gekke (tot complotdenker gestigmatiseerde) schrijver zijn baan en alles erbij neer gegooid heeft om u te waarschuwen. Uw steun wordt gewaardeerd.

Bron linkvermeldingen: npo.nlnl.wikipedia.org

Gedeeld 198

Tags: , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (17)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Averroes schreef:

  In het kader van ‘cashless’, nu het proletariaat wordt afgeleid met ‘brood en spelen’ en nietszeggende politieke acteurs is er een ‘all out’ offensief gaande m.b.t. de monetaire beleid inzake fysiek bezit van valuta. Het wordt verkocht d.m.v. het gebruik van termen zoals ‘terrorisme’, ‘witwassen’, ‘drugsgeld’ etc. m.a.w. fysiek bezit wordt gelinkt aan criminele activiteiten. Het is een groot probleem voor ‘big brother government’ dat ze geldstromen niet kunnen traceren opdat ze opstandige elementen binnen een maatschappij niet kunnen scheiden van de dociele massa. Zodat ze daarop ook weer maatregelen kunnen nemen, denk in NL aan het ‘verwarde personen’ STASI beleid:

  MUST READS:
  ——————–
  INCEPTION IMPACT ASSESSMENT
  TITLE OF THE INITIATIVE
  Proposal for an EU initiative on restrictions on payments in cash
  LEAD DG

  RESPONSIBLE UNIT

  APNUMBERECFIN.DDG1.C.5
  DATE OF ROADMAP
  23/01/2017
  LIKELY TYPE OF INITIATIVE
  Legislative initiative
  INDICATIVE PLANNING

  COMMISSION INITIATIVE in 2018<-!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  http:// ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/docs/plan_2016_028_cash_restrictions_en.pdf

  Within days of Davos, here is the European Commission statement on moving forward to eliminate cash. This is an “Inception Impact Statement” to provide notice to those involved and to ask for comments back. Everything is couched in terms of terrorism, but in fact it is to hunt taxes and eliminate our freedom to privacy regarding our own wealth.
  http:// eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52016DC0050
  https:// http://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/europes-latest-steps-to-eliminate-cash-post-davos/

  The European Payments Council (EPC), a subdivision of the European Central Bank, is taking one giant step forward in their quest to eliminate all cash to increase taxes. They have gone ahead and set up the technical bases last week to enable the immediate payments system throughout Europe. One of the stumbling blocks has been the fact you cannot transfer money same day for banks like to play with your money and holding it for a few days. If the payment comes from overseas, the bank will not “clear” the funds usually for six weeks.

  Unless money can become instant, it is really impossible to eliminate cash. The SEPA Credit Transfer Scheme will move to allow instant transfers. The goal is to eliminate ATM machines and force people to pay using their mobile phone beginning in November 2017. Of course, there is nobody thinking about tourism. How will an American pay for something on a vacation in Europe? One suggestion behind the curtain I was recently briefed on was they could pay in advance and have an app that then pays for things in Europe.
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/the-war-on-cash-one-giant-leap-forward-for-government/

  The year 2017 will bring us a step closer to eliminating physical money through governments assault on the underground economy. I previously reported that Europe had moved forward to make payments electronically on an instant basis. The same system is being turned on next year in Australia.
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/the-new-2017-banking-system-coming/

  SO WAKE THE FUCK UP!:
  https://www.youtube.com/watch?v=4nejwzec1t4

 2. Averroes schreef:

  In the shadow of Donald Trump’s spree of controversial actions, the European commission has quietly launched the next offensive in the war on cash. These unelected bureaucrats have boldly asserted their intention to crack down on paper transactions across the E.U. and solidify a trend that has been gaining momentum for years.
  http://www.zerohedge.com/news/2017-02-10/cash-no-longer-king-europe-accelerates-move-begin-elimination-paper-money

  Having discontinued its production of EUR500 banknotes, it appears Europe is charging towards the utopian dream of a cashless society. Just days after Davos’ elites discussed why the world needs to “get rid of currency,” the European Commission has introduced a proposal enforcing “restrictions on payments in cash.”

  With Rogoff, Stiglitz, Summers et al. all calling for the end of cash – because only terrorists and drug-dealers need cash (nothing at all to do with totalitarian control over a nation’s wealth) – we are not surprised that this proposal from the European Commission (sanctuary of statism) would appear…
  http://www.zerohedge.com/news/2017-01-27/europe-proposes-restrictions-payments-cash

 3. Averroes schreef:

  DAVOS 2017: India is een startschot!

  It’s kinda sneaking up on us like an East Texas copperhead pit viper. It began to get some wide attention in 2016, with prominent economists and financial media suddenly talking about the wonderful benefits of a “cashless society.” Then the government of Narenda Modi completely surprised his citizens by suddenly announcing withdrawal of larger denomination currency notes from circulation, forcing Indians to put their cash into banks or lose it. Now, everywhere we turn, it seems, someone is arguing the Nirvana benefits of a cashless, “digital” money world. It reminds me in an eerie way of a statement attributed to then US Secretary of State, Henry Kissinger in the 1970’s. He reportedly stated, “If you control oil, you control entire nations; if you control food, you control the people; if you control money, you control the entire world.” Consider the following in this regard.
  http://www.williamengdahl.com/englishNEO21Jan2017.php
  http://www.gunsandbutter.org/blog/2017/02/09/washingtons-dangerous-war-on-cash-what-its-really-about

  NDTV’s Vikram Chandra discusses the various dimensions of the Fintech Revolution, and India’s bid to go cashless with SBI Chairperson Arundhati Bhattacharya, Vijay Shekhar Sharma, Founder and CEO of PayTM and Rajiv Lall Founder MD and CEO, IDFC Bank.

  https://www.youtube.com/watch?v=wzfctXzWDdU

 4. Averroes schreef:

  FinTech, Willem Vermeend en St. Financieel Paspoort. Koppel daar cashless en PSD2 aan vast en je bent aan de donkere krachten van deze wereld overgeleverd.

  https://www.youtube.com/watch?v=be7Ax0qJmh4

 5. Averroes schreef:

  PSD2 volgens ‘IBM Integration’, IBM speelt een zeer belangrijke rol op de achtergrond denk aan Watson en Smart cities

  https://www.youtube.com/watch?v=tMTlwyZVBBY

 6. Averroes schreef:

  PSD2 komt voort uit Basel III, BIS de hoofd van de slang gevestigd in Basel. Het staat voor Europa onder toezicht van de EBA (European Banking Authority) en wordt uitgevoerd en geïmplementeerd door de Europese Commissie. Gebeurd dit democratisch? Het antwoord is NEE!
  http://www.eba.europa.eu/regulation-and-policy/implementing-basel-iii-europe
  https://www.eba.europa.eu/search?p_p_id=ebasearch_WAR_ebasearchportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_ebasearch_WAR_ebasearchportlet_doSearch=true

  Wie heeft er gestemd op de Trojka?: E.C., E.C.B. en het IMF
  https://www.youtube.com/watch?v=BLB3uu1IXM0

 7. Averroes schreef:

  Het grotere plaatje uitgelegd: Duurzaamheid, SMART, PSD2, Agenda 2030 en waar het toe moet leiden
  https://www.youtube.com/watch?v=GRybM76qx6I

 8. Averroes schreef:

  I want to talk about our common responsibilities in the face of a common danger. The events of recent weeks may have helped to illuminate that challenge for some; but the dimensions of its threat have loomed large on the horizon for many years. Whatever our hopes may be for the future–for reducing this threat or living with it–there is no escaping either the gravity or the totality of its challenge to our survival and to our security–a challenge that confronts us in unaccustomed ways in every sphere of human activity.
  President John F. Kennedy
  Waldorf-Astoria Hotel, New York City
  April 27, 1961
  ——————————————————————————————————————————————
  …get prepared because we’re going to have the worst economic problems we’ve had in your lifetime or my lifetime and when that happens a lot of people are going to disappear.

  In 2008 Bear Stearns disappeared, Bear Stearns had been around over 90 years. Lehman Brothers disappeared. Lehman Brothers had been around over 150 years. A long, long time, a long glorious history they’ve been through wars, depression, civil war they’ve been through everything and yet they disappear.

  So the next time around it’s going to be worse than anything we’ve seen and a lot of institutions, people, companies even countries, certainly governments and maybe even countries are going to disappear. I hope you get very worried.

  when you start having bear markets as you I’m sure well know one bad thing happens and another bad thing happens and these things snowball just like in bull markets good news comes out then more good news comes out the next thing you know you’re five or six or seven years into a bull market.

  Well bear markets do the same thing and so we have a lot of bad news on the horizon. I haven’t even gotten to war. I haven’t even gotten to trade war or anything like that but you know things do go wrong.

  http://www.zerohedge.com/news/2017-02-11/jim-rogers-were-about-have-worst-economic-problems-lifetime-lot-people-will-disappea

 9. Averroes schreef:

  Men neme alvast een voorschot op de komende economische malaise, ‘blame it on Greece and Trump’

  In another interview, Malloch declared that the Euro could collapse in the next 18 months. He told BBC, “I think it is a currency that is not only in demise but has a real problem and could in fact collapse in the coming year, year and a half…The one thing I would do in 2017 is short the euro.” Malloch, it should be noted, is no stranger to EU politics. He currently teaches as Professor in the business school of the University of Reading, England. Malloch has also served on the executive board of the pro-globalization Davos World Economic Forum in Switzerland and was a Senior Fellow of the Aspen Institute think tank. His remarks about the future of the Euro and of the EU itself are well-calculated.
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-38600102
  http://www.nu.nl/griekenland/4462083/onzekerheid-lening-griekenland-kan-instabiliteit-eurozone-leiden.html

  In 2010 hoorde we commissie 300 lid Stiglitz het volgende zeggen:
  https://www.youtube.com/watch?v=i-de7q3fbn0

 10. Averroes schreef:

  Trump’s EU Ambassador Says Greece Likely To “Sever Ties With Germany & Exit The Euro”

  “Whether the eurozone survives I think is very much a question that is on the agenda,” he told Greek Skai TV’s late-night chat show Istories. “We have had the exit of the UK, there are elections in other European countries, so I think it is something that will be determined over the course of the next year, year-and-a half.

  “Why is Greece again on the brink? It seems like a deja vu, will it ever end? I think this time I would have to say that the odds are higher that Greece itself will break out of the euro.”
  The biggest unknown was not a euro exit, but the chaos it would likely engender as Greece moved to a new currency, he said.

  “If the [IMF] will not participate in a new bailout that does not include substantial debt relief, and that’s what they are saying, then that, more or less, ensures a collision course with eurozone creditors,” Malloch added, saying it was imperative that EU member states forgave a substantial part of Greece’s mountainous public debt.

  “Now we all know that primarily [puts pressure on] Germany, which remains opposed to any such actions, so I think it suggests that Greece might have to sever ties and do Grexit and exit the euro,” he said.
  https://www.youtube.com/watch?v=VwksTtytx7I

 11. Averroes schreef:

  Het bewijs dat degene die vrije energie technologie ontwikkelen cq. gebruiken als vijand gezien worden door de gevestigde orde met haar monopolie op energie productie. SMART technologie bevordert juist de digitale vangnet/matrix:

  https://www.youtube.com/watch?v=xoiCxIsHCA8

 12. Averroes schreef:

  In het kader ‘blame it on trump’ precies zoals ik verwachtte. De m.o. van de kosjer nostra

  Federal Reserve wijst op onzekerheid rond overheidsbeleid Trump

  Onzekerheid over het beleid van de nieuwe regering in Washington vertroebelt het zicht van de Federal Reserve op de economische vooruitzichten.
  http://www.nu.nl/economie/4468275/federal-reserve-wijst-onzekerheid-rond-overheidsbeleid-trump.html

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten