VPRO tegenlicht over het “geldscheppingsproces” bij de ECB van 80 miljard per maand

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 28 november 2016

ecb-geldscheppers-geldscheppingsprocesMario Draghi de man die als Vice President bij Goldman Sachs verantwoordelijk was voor de schulden-swapdeals met Griekenland is nu president van de Europese Centrale Bank. Onder zijn hoede werd Griekenland vakkundig gemolesteerd (lees hier hoe en waarom). Dit werd goed in beeld gebracht in onderstaande documentaire van de VPRO uit 2012. Gister, zondag 27 november, kwam de VPRO met een uitzending van het programma Tegenlicht met de titel ‘Geldscheppers‘. Hierin wordt getoond hoe de ECB € 80 miljard per maand bijdrukt waarmee vooral staatsobligaties van grote beleggers opgekocht blijken te worden. Het is zeker de moeite waard om het programma met een kritische blik te bekijken.

Het programma brengt in beeld hoe bijvoorbeeld de Nederlandse Bank (DNB) namens de ECB geld creëert met de aankoop van obligatieportefeuilles. Dat gaat bijvoorbeeld zo: Iemand heeft in het verleden staatsobligaties gekocht voor 20 miljoen. De bankiers van DNB kijken op de markt welke obligaties te koop aangeboden worden en kopen die op. Om die aankoop te doen wordt dat geld uit het niets gecreëerd. Met 1 druk op de knop wordt dus de 20 miljoen gecreëerd om die obligaties van een belegger te kopen. Deze krijgt de 20 miljoen uitgekeerd die daarvoor nog niet bestond. En omdat de ECB via instanties als de Nederlandse Bank aan het spel van de opkoop van obligaties meedoet, drijft dat de prijzen op. Er is zogezegd een bieder bijgekomen op de markt. Een bieder met een wonderbaarlijke oliepot aan geld die alles opkoopt wat los en vast zit op die obligatiemarkt. Zo maken obligatiehandelaren grote winsten dankzij de ECB.

Dat geld (die € 80 miljard per maand) zou eigenlijk bedoeld zijn om door te sijpelen naar de markt. Banken zouden zo bijvoorbeeld makkelijker leningen in de markt weg moeten kunnen zetten (tegen lage rentes) aan ondernemers. Die ondernemers zouden dit moeten investeren. In de praktijk komt het er echter op neer dat het gecreëerde geld vooral blijft hangen binnen de instituten van grote beleggers. Die gebruiken dat geld weer om bijvoorbeeld overnames te doen en meestal gaan overnames van bedrijven gepaard met het samenvoegen met andere bedrijven, waarop dan ontslagrondes volgen. Dat is dan feitelijk weer ongunstig voor de markt. Sowieso kun je je afvragen wat het effect van het bijdrukken van € 80 miljard per maand op het financiële stelsel is, als je dit een paar jaar lang volhoudt. Dat betekent simpelweg keihard ‘geldontwaarding’. Maar de voelbaarheid van die geldontwaarding is er nauwelijks, omdat het geld vooral gebruikt wordt om investeringen van beleggers (in bijvoorbeeld staatsobligaties) op te kopen. Het geld blijft dus vooral hangen bij de rijke toplagen. Deze krijgen door de aankopen van de ECB feitelijk nog meer geld om mee te beleggen en zo komt het geld niet in de markt terecht, maar blijft het circuleren in de wereld van de beleggers. Dat voorkomt de verwachtte hyperinflatie. Ondertussen wordt het geld nauwelijks aangewend om bijvoorbeeld infrastructurele projecten of andere werkgelegenheids-stimuli op te starten. Het zogenaamde positieve effect op de economie is dus vooral een propaganda beeld dat de media het volk voor moeten houden.

Het lijkt er vooral op dat Mario Draghi bezig is om zijn rijke bancaire vriendjes en beleggers nog rijker te maken en er voor te zorgen dat zij nog meer land en vastgoed in handen krijgen. Mogen we zulke mensen geboefte noemen? Ja, dat mag. Want tegelijk praten ze dit gedrag goed onder de vermelding dat het beter gaat met de economieën in de Eurozone en dat de werkeloosheid dalende is. Dat zijn pertinente leugens die slechts en alleen verkocht kunnen worden als gevolg van het boekhoudkundig anders opstellen van die cijfers. Kortgezegd: de meetwaarden worden aangepast. Lees dit artikel van 18 oktober 2016 waarin ik toelicht hoe de cijfers positief gemaakt worden door een wetswijziging en door het weglaten van ZZP’ers. Iedereen die een beetje opgelet heeft weet dat de ontslagrondes bij grote bedrijven volop in het nieuws zijn geweest. En overheden maar bezuinigen en het volk uitknijpen met belastingverhogingen. Het volk moet betalen om het geldscheppingsproces van de ECB te vergoeilijken. En wie profiteren er vooral van al dat geld? Juist ja: de rijken der aarde. Politici liegen de economie graag positief met het vooruitzicht van een mooie carrière bij een bank of als EU commissaris. De media zitten in de zak van het grote geld, dus die slingeren het positieve beeld dat de politici-acteurs verkopen, graag de ether in. Het gaat niet beter met de economie: het lijkt beter te gaan met de economie omdat de rijke toplaag flink aan het geld rondpompen is met vers geschapen geld. En de financiële meevallers voor de schatkist zijn er natuurlijk altijd vlak voor verkiezingstijd, dus dat dit een teken zou zijn van economische opleving gelooft alleen ‘jan met de pet’.

De enige manier om dit roversbende-systeem op de schop te krijgen is doordat het volk in opstand komt. Misschien is daar het wachten ook wel op. Onvrede en weerstand in de maatschappij kun je instigeren, stimuleren, aanwakkeren en kanaliseren. Daar heb je bijvoorbeeld mensen als Donald Trump voor. We zien dan ook wereldwijd een beweging naar rechts. Misschien is dat ook wel de planning. En wat gebeurt er dan als onder die rechtse regeringen de economie inklapt? Dan wacht je de chaos die ontstaat af, kun je de schuld aan rechts geven en kun je een nieuw systeem (dat je al op de plank hebt liggen) implementeren. Dat alles natuurlijk wel in de wetenschap dat je deze ‘happy hour’ ECB geldscheppingstijd hebt kunnen benutten om nog meer land en vastgoed in handen van de rijken der aarde te brengen. Het voorwerk, dat we nu verricht zien worden, schept de condities voor de opkomst van een grote nieuwe sterke leider zoals we dat in de jaren ’30 in Duitsland zagen. Mark my words.

Bron linkvermeldingen: npo.nl

Gedeeld 538

Tags: , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marc schreef:

  In een oude aflevering van de Simpsons klapt de economie ook in elkaar onder trump … (lisa, een vrouw neemt over …).

 2. Diewer schreef:

  Ik denk dat je het helemaal goed ziet, Martin. Niet alleen Trump, maar ook Marine le Pen en Wilders gaan gepromoot worden en dan ‘gescapegoat’ terwijl de grote klap van de allergrootste bubbel ooit komt.

 3. Riffian schreef:

  Rupsje Nooitgenoeg, alleen zal de rups geen vlinder worden:

  By Balazs Koranyi and Frank Siebelt | FRANKFURT

  The European Central Bank is ready to temporarily step up purchases of Italian government bonds if the result of a crucial referendum on Sunday sharply drives up borrowing costs for the euro zone’s largest debtor, central bank sources told Reuters.

  Italian government debt and bank shares have sold off ahead of the Dec. 4 referendum on constitutional reforms because of the risk of political turmoil. Opinion polls suggest the ‘No’ camp is heading for victory, which could force out Prime Minister Matteo Renzi in the latest upheaval against the ruling establishment sweeping the developed world.

  The ECB could use its 80-billion-euro ($84.8 billion) monthly bond-buying program to counter any immediate, further spike in bond yields after the vote, smoothing market moves and supporting bonds, according to four euro zone central bank sources who asked not to be named.
  http://www.reuters.com/article/us-italy-referendum-ecb-idUSKBN13O1FS?il=0

 4. Riffian schreef:

  Ze (centrale planners) anticiperen op de ‘exit vote’ van de Italianen door nog meer digitaal geld vanuit het niets te scheppen om als een soort kapitaalbuffer te fungeren tegen de verwachte financiële markt daling na de stemming. Vrije markt economie…laat me niet lachen het lijkt sterk op de centrale geleide plan economie ten tijde van de USSR, de EUSSR dus is geslaagd tot op zekere hoogte.

  “Just like in the hours after the Brexit announcement, when the ECB and other regional central banks vowed to step in and stabilize markets, the ECB will likely use its €80 billion monthly bond-buying program – which already hold nearly €1.2 trillion in European bonds – to counter any immediate, further spike in bond yields after the vote, smoothing market moves and supporting bonds, according to four euro zone central bank sources who asked not to be named.”
  http://www.zerohedge.com/news/2016-11-29/brexit-redux-ecb-ready-buy-more-italian-bonds-if-referendum-rocks-markets

  Zet je schrap voor een sterke waardedaling van de euro als de markten ‘openen’ als sinterklaas, over terroristen, gesproken in het land is voor pakjesavond….wat een giller!
  https://www.youtube.com/watch?v=CC7KzRBmcOY&feature=youtu.be&t=14m20s

 5. Averroes schreef:

  HAHAHA, niets aan ‘t handje joh…maak je niet druk het gaat hartstikke goed
  http://www.nu.nl/economie/4357735/aantal-50-plussers-met-ww-uitkering-blijft-dalen.html

  VVD’er Wiegel weet wie Sinterklaas is…de pot verwijt de ketel
  https://www.youtube.com/watch?v=QgvvN6dvm_U

 6. Riffian schreef:

  Nog een bewijs dat bankiers (politici incluis) blijven weg komen met massale manipulatie. Deutsche Bank is met maar €60,- miljoen beboet voor wereldwijde goud en zilver manipulatie.
  €60,- miljoen dat hebben ze daar in biljetten van 500 op een wc rol zitten.

  “2016 is shaping up as the year when countless conspiracy theories will be confirmed to be non-conspiracy fact: from central bank rigging of capital markets, to political rigging of elections, to media rigging of public sentiment, and now, commercial bank rigging of both silver and gold. In short, “tinfoil hat-wearing nutjobs living in their parents basement” were right all along.”
  http://www.zerohedge.com/news/2016-12-03/deutsche-bank-pays-60-million-settle-gold-manipulation-lawsuit

 7. Riffian schreef:

  Zoals afgesproken;)

  The euro dropped 1.3 percent to $1.0505, falling below its 1 1/2-year low of $1.0518 touched late last month, and testing its key support levels where the currency has managed to rebound in the past couple of years.

  A break below its 2015 March low of $1.0457 would send the currency to its lowest level since early 2003, opening a way for a test of $1, or parity against the dollar, a scenario which many market players now see as a real possibility.

 8. Riffian schreef:

  Het lijkt erop dat de ECB olv jezuiet Draghi erop uit is de euro gecontroleerd te laten imploderen. Dit is gekkewerk
  The ECB’s fresh action comes amid concern that the euro area’s gradual economic recovery risks being derailed as political uncertainties cloud the outlook. Draghi and his colleagues have frequently stressed that the upturn is largely reliant on continued monetary easing as governments fail to play their part with economic reforms.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-08/draghi-says-ecb-can-do-more-as-stimulus-reaches-2-4-trillion
  http://www.zerohedge.com/news/2016-12-08/deutsche-bank-provides-smoking-gun-proof-massive-rigging-and-fraud-silver-market

 9. Riffian schreef:

  De plan van de centrale bankiers (BIS) is alle bedrijven opkopen met het eigen gedrukte monopolie geld. Door iedereen verslaafd te maken aan het ‘gratis’ geld (QE), vooral blijven lenen nu de rente zgn. laag staat. Wat gebeurt er als de rente stijgt?

  Resultaat Europa is in handen van de centrale bankiers en er heerst totale dictatuur.

  “As global markets bask in the glow of the Trumpflation recovery, the ECB continues to be busy providing the actual levitating power behind what DB recently dubbed global “helicopter money”, by buying copious amounts of bonds on a daily basis (at least until tomorrow when the ECB goes on brief monetization hiatus, and Italy will be on its own for the next two weeks).

  According to the latest weekly breakdown of what the six central banks acting on behalf of the Euro system bought in the week ending December 16, the ECB purchased at least 6 corporate bonds under its CSPP program. The latest weekly purchase lifts the number of securities held to 773; this means that the ECB now holds 9.2%, (€50.6bn) of the entire European corporate market (€549.34bn outstanding).”

  https://www.youtube.com/watch?v=jDWjCdSeV0Y

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten