Economische groei of bittere armoede in Nederland?

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 28 december 2015

loesje-economischeherstelAfgelopen kerstdagen bracht ik door bij vrienden en tweede kerstdag heb ik met enkele vrienden door Amsterdam gevaren. Op zo’n dag lijkt het erop dat het iedereen enorm goed gaat. De verlichte stad en de toeristen wekken de indruk dat het ‘niet op kan’. De stad straalt succes uit en armoede lijkt niet te bestaan. Waar je vroeger nog wel eens bedelende daklozen zag, verschijnen nu onmiddellijk politiebusjes om deze mensen op te pakken. God mag weten waar ze naar toe gebracht worden, maar het straatbeeld is schoon en er is nauwelijks een teken van armoede te zien.

Volgens het CPB is de economische groei dit jaar 0,75% geweest. Volgens de Rabobank is er zelfs sprake van 1% groei. Wauw! De werkeloosheid is dan wel met 7,25% gestegen, maar een kniesoor die daar op let. Wie niet goed kritisch leest krijgt echter de indruk dat het allemaal alleen maar steeds beter wordt. Of zit het hem simpelweg in de formulering waarin de leugens verpakt worden?

Zo meldt Nu.nl dat de koopkracht vorig jaar (niet dit jaar dus) 1,5% is toegenomen. Het artikel baseert zich op cijfers van het CBS. En let op [citaatMet gemiddeld 2,7 procent gingen werknemers er het meest op vooruit. Juist, dus werknemers gingen er ‘gemiddeld’ 2,7% op vooruit. Maar we weten inmiddels dat er niet zoveel werknemers meer zijn, dus die groep kan er dan wel ‘gemiddeld’ op vooruit gegaan zijn, maar wat zegt dat over de steeds groter wordende groep werkelozen en bijstandsgerechtigden die als vrijwilliger te werk gesteld worden via de achterdeur bij grote bedrijven of overheidsinstellingen? Het zit hem allemaal in de formulering. Met zuivere NLP technieken en woordspelingen wordt de indruk gewekt dat het allemaal beter gaat. Als je woorden als ‘gemiddeld’ op de juiste plek in de zin plaatst (bij de juiste groep), lijkt het allemaal erg positief. Het artikel meldt niet voor niets [citaat] De hoogste inkomens gingen er in 2014 bovendien meer op vooruit dan de lagere inkomens. Logisch vindt u niet? Als “de rijken” meer geld naar binnen hengelen, poetst dat het gemiddelde aardig op. Hoeveel ZZP-ers lopen er inmiddels rond in Nederland die geen enkel sociaal vangnet hebben en compleet afhankelijk zijn van één of (met een beetje geluk) enkele opdrachtgevers? Zij maken geen enkele aanspraak meer op WW en worden dus ook niet geregistreerd als zijnde werkeloos als ze daadwerkelijk even zonder opdrachtgever zitten. Bij een kwart van de ZZP-ers daalde de koopkracht met ten minste 13 procent. Ook hier weer de NLP woordspeling door ‘ten minste’ voor het percentage te zetten. Dat is dan waarschijnlijk dus het laagste percentage in deze groep. “Een even groot aantal heeft zo’n 14 procent meer te besteden” Dus een even groot aantal als het aantal dat er 13% op achteruitging? Juist ja. Hier wordt het woord ‘gemiddeld’ maar liever niet gebruikt. En de introductie was [citaat] Zelfstandigen gingen er met 0,3 procent helemaal maar weinig op vooruit. Alle zelfstandigen? Of een kleine groep onder deze zelfstandigen? Het gemiddelde?

Wat ik maar bedoel te zeggen is dat we het moeten doen met de getallen van het CBS en de media die daar haar NLP trucjes op loslaat, waardoor de indruk wordt gewekt dat het economisch alleen maar steeds beter gaat. Volgens datzelfde CBS is het aantal zelfdodingen sinds 2007 echter met 25 procent gestegen. Alleen in Griekenland is de stijging groter. Daar merk je in een stad als Amsterdam niets van als je daar zo rondhangt op zo’n feestelijke dag. Zal het ermee te maken hebben dat het met succes net zo is als met hout en vuil in een plas water? Het hout drijft boven en het vuil zinkt naar de bodem. Het succes drijft boven en is zichtbaar. De rest zakt onopgemerkt naar beneden. Hoe staat het er eigenlijk écht voor met de economie en welke impact heeft dit op mensen en hun psychische toestand?

Als er al sprake is van een stijging van de werkeloosheid naar 7,25% en binnen die peiling wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar het aantal ZZP-ers dat zonder werk zit en tevens wordt niet gekeken naar het aantal mensen dat als vrijwilliger (verplicht) tewerkgesteld wordt vanuit de bijstand, dan is de werkeloosheid in werkelijkheid waarschijnlijk aanzienlijk hoger.

Het FD.nl meldde donderdag 24 december jl. nog [citaat] De gemiddelde koopkracht neemt volgend jaar toe met 1,8%, oftewel zo’n €800 per huishouden per jaar. Dat is 0,4% meer dan waarmee het kabinet met Prinsjesdag nog rekening hield. Die stijging is te verklaren doordat de inflatie volgend jaar naar verwachting lager uitvalt dan het Centraal Planbureau (CPB) nog dacht op de derde dinsdag in september. Ook hier regeert de leugen van de woordspelingen weer, door toepassing van het woord ‘gemiddeld’. Als een rijke toplaag er flink op vooruit gaat, heeft dat invloed op het gemiddelde. Dit kan in de praktijk dus betekenen dat de koopkracht bij de meeste huishoudens helemaal niet stijgt en zelfs daalt, waar de rijke toplaag er bakken op vooruit gaat. Dat is de truc als je het woord ‘gemiddeld’ steeds weer toepast op de juiste positie. Doorziet u het spel van de propagandistische media? Zij zijn niets anders dan een staatsspreekbuis die u een perceptie van de waarheid moeten verkopen die mogelijk totaal niet overeenkomt met uw persoonlijke ervaring.

Er zijn legio tekenen aan de wand die ons kunnen doen inzien dat we voorgelogen worden over economische groei of herstel. Een goed voorbeeld daarvan is de hypotheekrentemiddeling die de overheid met zachte dwang aan banken op wil leggen. Hoewel de indruk wordt gewekt dat de huizenmarkt zich enorm hersteld heeft en dit veroorzaakt lijkt te worden door toenemende vraag als gevolg van lage rente, zouden we ook kunnen zeggen dat dit een gevolg is van schaarste. Als er simpelweg te weinig woningen zijn voor een groeiende bevolking, omdat er te weinig bij gebouwd wordt, stijgen prijzen eveneens. Stelt u zichzelf eens de vraag: “Waarom zou de overheid op hypotheekrentemiddeling bij banken aan moeten sturen als het economisch allemaal zo geweldig gaat?” Is dat omdat het anders zo sneu is voor die mensen die een oude hypotheek hebben, dat ze watertandend naar mensen zitten te kijken die wel een hypotheek met lage rente kunnen afsluiten? Heeft de overheid of hebben de banken ooit medelijden gehad met mensen die aan een hoge hypotheekrente vastzaten? Nee, natuurlijk niet. Dat heeft er veel waarschijnlijker mee te maken dat heel veel mensen hun hypotheek niet meer op kunnen hoesten. Dat zou een enorme hoeveelheid huizen op de markt geven die tegen executiewaarde op de markt belanden. Het zou een vloedgolf aan extra mensen in de schuldsanering opleveren en zou de kunstmatige stijging van de huizenprijzen in elkaar doen laten storten. Kortom, de overheid moet dit wel doen. De banken zullen wel mee moeten. Dat is dus een duidelijk teken dat het economisch helemaal allemaal niet zo lekker loopt als Den Haag en haar media-propagandakanalen u willen doen geloven.

De recente ontslaggolf bij het bijna failliete V&D mag toch ook wel een teken zijn dat het allemaal toch niet zo geweldig gaat met de economie. Zelfs de ontslagvergoeding van de reeds ontslagen werknemers staat, zo blijkt vandaag, op losse schroeven. Dat dit allemaal misschien een gevolg is van toename van internetaankopen lijkt mij toch wel sterk te noemen. Mensen gaan nog steeds de stad in om zelf dingen aan te kunnen raken, zien en passen. Natuurlijk zal er sprake zijn van een verschuiving, maar dat dit dusdanige gevolgen heeft lijkt mij toch bevreemdend. Bedrijven als de Action, Aldi en Lidl lijken nu nog goedkope winkels voor koopjesjagers. Als de economische malaise zich echter voortzet zoals die doet, zullen mensen straks niet meer anders kunnen dan bij dergelijke bedrijven te kopen.

Het volk wordt massaal voorgelogen over economische groei. De gemiddelde Nederlander moet keihard afzien en komt nog maar net met de hakken over de sloot. Vertel ons hoe uw situatie is:

Steun ons om door te gaan en doneer maandelijks of eenmalig

Bron linkvermeldingen: cbs.nl, nu.nl, nu.nlfd.nlelsevier.nl, nu.nl

Gedeeld 368

Tags: , , , , , ,

About the Author ()

Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Djurkwin schreef:

  Goeie ‘sMorgens Martin,

  Duidelijk stuk weer. Als ik elke keer weer die berichten hoor denk ik hetzelfde, ghehe.
  Maar er hoort bij je pol nog een optie.
  Dat is onafhankelijkheid van de staat. Dus voor mij geldt dat ik mezelf wel redt. Dus niet de voordelen maar ook niet de nadelen van het systeem.
  Als ik m’n naam check bij de overheid sta ik geregistreerd als zijnde ge-emigreerd. Zodoende bouw ik geen schuld op betreft zorg ed.

  Love & Peace Djurkwin

 2. boterbloem schreef:

  Er schijnen nogal wat Piramides op deze aarde te zijn.

  Heeft zich iemand al afgevraagd wat de Piramide van Maslow inhoud ?

  Deze behoeftenpiramide van de mensheid ;

  http://mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/3846-de-behoeftenpiramide-van-maslow.html

  http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/70120-piramide-van-maslow.html

  http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/98202-piramide-van-maslow.html

 3. Camera schreef:

  Als de nood aan de man is dan zou je zeggen, ga dan naar de ombudsman, zzp’ers zijn zeer kwetsbaar, geforceerd laten we het allemaal toe….

  http://www.uwvreselijk.nl/index.php/dossiers/beschuldigd-van-fraude/239-nationale-ombudsman-laat-drieduizend-zzp-ers-in-de-steek

 4. bartelo schreef:

  Jammer dat de optie WAO’er er niet in de poll is opgenomen. In m’n eentje zou ik allang niet meer hebben kunnen rondkomen. Maar nu met partner lukt ons dat wel weer al is het geen vetpot.

 5. mizzybutterfly schreef:

  Ach, het is net waar je je prioriteiten legt: ik heb een wao, onder bijstandsniveau en ik leef toch best vorstelijk, ben dit jaar zelfs twee keer op vakantie geweest en kan ook nog wat sparen. Nu ben ik alleenstaand, wellicht dat het daardoor eenvoudiger is. Ik ben dit jaar begonnen met ‘minimaliseren’: ik denk bij alles: heb ik dit echt nodig, vind ik het gewoon leuk of is het overbodige troep? Dat helpt een heleboel onzin-aankopen te voorkomen en zo spaar ik geld uit voor de dingen die er echt toe doen: goed voedsel, reizen, vrienden en familie per bus of trein bezoeken, enz.
  Geen schulden maken, niets kopen wat je niet nodig bent. Mijn jas was bijv. stuk gegaan tijdens de vakantie. Ik had me een nieuwe kunnen kopen, maar in plaats daarvan haal ik een applicatie en naai die vast op mijn jas, lijkt hip en de jas kan nog weer jaren mee :). Maar nee, de meeste mensen willen een tv, een dure laptop, een smartphone, merkschoenen en ga zo maar door. Ik heb niet eens een tv en ik mis hem ook niet. Investeer in je leven in ervaringen, in vriendschappen en niet in onnozele spullen die toch weer stuk gaan vroeg of laat.
  Misschien heb ik makkelijk praten in mijn eentje, maar ook met een gezin heb je recht op allerlei toeslagen. Als je het slim speelt kun je geld opzij zetten, maar doe het niet teveel, want sparen levert toch geen drol meer op. Geniet liever, je weet niet hoe oud je wordt. De dag die telt is vandaag. Het gaat erom of je: een fijn bed hebt, een warm thuis en voldoende eten om je lichaam mee te voeden. That’s it!

 6. Analyze schreef:

  De neerwaartse spiraal is definitief ingezet als mensen als Martin Armstrong de financiële markten gaan duiden:

  “We warned that 2015.75 was the turning point to the start of BIG BANG. As we now have entered the down wave on the Economic Confidence Model, things will begin to heat up.

  I have warned that our current crisis in 2016 has been created by the total mismanagement of government by politicians. This year will mark the beginning of the problem of governments NEVER paying off debt. Instead, they roll it and add to it year after year. Well, 2016 will mark an outrageous roll as the equivalent of nearly half of the USA’s national debt has to be refunded. Major economies need to raise about $7.1 trillion U.S. dollars to refinance debt. Germany alone has around €203 billion euros of new debt that it has to sell, which is a considerable challenge in view of the fragile global economy. Welcome to BIG BANG.”

  Zelfs welingevoerde (illuminated) manipulatoren zoals George Soros doen voorspellingen:
  ”Als ik kijk naar de financiële markten, dan zie ik een serieus probleem, dat me doet denken aan de crisis van 2008.”
  http://www.nu.nl/beurs/4193832/belegger-george-soros-ziet-trekken-van-2008-in-financiele-markten.html

  De bitcoin koers is aan het stijgen, de creatie is groten deels in handen van de Chinezen.
  http://www.nu.nl/beurs/4194150/china-schort-remsysteem-beurzen.html
  http://www.nu.nl/beurs/4193802/verliezen-europese-beurzen-blijven-fors.html

 7. Analyze schreef:

  Misschien is dit de juiste crisis om TTIP er doorheen te drukken of zoals David Rockefeller het zo mooi verwoordde: “This present window of opportunity, during which a truly peaceful and interdependent world order might be built, will not be open for too long – We are on the verge of a global transformation. All we need is the right major crisis and the nations will accept the New World Order.”

  https://www.youtube.com/watch?v=TSCKW2rS8_I

 8. Analyze schreef:

  Vergeet niet dat Obama een socialistische, communistische en zelfs een jezuïeten (black pope) opleiding genoten heeft en dus is klaargestoomd (manchurian candidate) om dit definitief te implementeren: ‘By any means necessary’

  Dit betekent dat Agenda 2030, different name same game, op het communisme is geschoeid.
  Dit is reeds in landen zoals China (USSR) getest:
  “One is impressed immediately by the sense of national harmony…. Whatever the price of the Chinese Revolution it has obviously succeeded… in fostering high morale and community purpose. General social and economic progress is no less impressive….The enormous social advances of China have benefited greatly form the singleness of ideology and purpose…. The social experiment in China under Chairman Mao’s leadership is one of the most important and successful in history.” New York Times, 8-10-1973.

  En dan heb ik het nog niet eens over het wereldwijde vaccinatie/voedsel programma (Agenda 2030) om de wereldwijde bevolkingsaantallen terug te brengen. Wat is die Bill Gates met zijn foundation toch goed bezig hè? Zie je het verschil met Mengele, nou ik niet:
  1940s. “Otmar Verschuer and his assistant Dr. Joseph Mengele together wrote reports for special courts, which enforced Rudin’s racial purity law against the illegal cohabitation of Aryans and non-Aryans. In the early 1940s, a large factory was built “at Auschwitz… to utilize the Standard Oil IG Farbin patents with concentration camp slave labor to make gasoline from coal. The SS guarded the Jewish and other inmates and selected for killing those who were unfit for IG Farbin slave labor…. Standard Oil and German President Emil Heilfeck testified after the war at the Nuremberg Trial that Standard Oil funds [Rockefeller]helped pay for the SS guards at Auschwitz. The Rockefeller Foundation defends its record by claiming that its funding of Nazi Germany programs during World War II was limited to psychiatric research.”

  Bill Gates:
  “The world today has 6.8 billion people… that’s headed up to about 9 billion. Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by perhaps 10 or 15 percent.”

  CNN Founder Ted Turner:
  “A total world population of 250-300 million people, a 95% decline from present levels, would be ideal.”

  David Rockefeller:
  “The negative impact of population growth on all of our planetary ecosystems is becoming appallingly evident.”

  Mikhail Gorbachev:
  “We must speak more clearly about sexuality, contraception, about abortion, about values that control population, because the ecological crisis, in short, is the population crisis. Cut the population by 90% and there aren’t enough people left to do a great deal of ecological damage.”
  http://www.thenewamerican.com/usnews/politics/item/9830-gorbachev-pushing-new-world-order-world-government

  Prince Phillip, husband of Queen Elizabeth II and co-founder of the World Wildlife Fund:
  “In the event that I am reincarnated, I would like to return as a deadly virus, in order to contribute something to solve overpopulation.”

  https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld
  https://www.youtube.com/watch?v=zMj6BQ00BbM

 9. Analyze schreef:

  Europa heeft sinds de crisis van 2007/8 weinig geleerd, behalve QE natuurlijk en we gaan een tweede depressie tegemoet. Luister na de uiteenzettingen van William Engdahl:
  https://www.youtube.com/watch?v=htktdv28EF4

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten