Getuigenverklaring hoe het echt gaat in Griekenland, wat de media doodzwijgen

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 4 augustus 2016

armoede-griekenlandGraag had ik meer support willen ontvangen voor mijn werk van mijn lezers. Het is helaas al moeilijk de huur te betalen, de website kosten te voldoen en ook nog te kunnen eten. Maar als ik dan dit verhaal ontvang van een lezeres word ik nederig en stil. Ik red me nog steeds een beetje dankzij uw steun. Het liefst zou ik zelf naar Griekenland af willen reizen om verslag te doen van de situatie daar. Dat laten de financiën helaas niet toe. In de media horen we er immers niet of nauwelijks iets over. Mijn indruk was dat het er ernstiger aan toe gaat dan we denken. Niet alleen is er een gigantisch hekwerk rondom Griekenland gebouwd, waardoor het land in een concentratiekamp lijkt te zijn veranderd, maar ook lijkt het erop dat Griekenland bewust financieel de nek om gedraaid is, omdat het historische banden heeft met Rusland via het Grieks orthodoxe geloof. Daar schreef ik in 2012 mijn eerste artikel over. Een reis naar Griekenland om verslag te doen zit er dus financieel gezien niet in. Gelukkig werd ik benaderd door een lezeres die woonachtig is in Griekenland. Zij deed onderstaand verslag.

Waar te beginnen en wat te beschrijven? Over hoe mensen zich voelen; hoe mensen hier leven; wat mensen verwachten. Zelf zeg ik vaak dat we hier een aantal jaren vooruit zijn in vergelijking met Nederland en dan krijg ik direct te horen: “ja, maar wij hebben ook crisis hier hoor”. Ik wil niet zeggen dat de noordelijke Europese landen geen crisis meemaken, maar wat ik ermee bedoel is dat de Griekse bevolking diverse gevoelsstadia heeft doorlopen die de bevolkingen in het noorden van Europa nog niet hebben doorlopen.

We hebben hier meegemaakt dat ineens alles mogelijk was. Een jaar of 15 terug begon dit. Ineens konden de Grieken geld lenen bij de banken, wat tot die tijd amper mogelijk was. Ik werd gek gebeld door banken of ik kredieten wilde. Zonder onderpand zelfs. Uiteraard tuinden veel Grieken erin. We waren lid van de EU en daardoor leek dit allemaal te kunnen. Dankzij de Euro! De vreugde was van korte duur. Ineens bleken we in een crisis te zitten. Ineens had de bevolking alles fout gedaan. Europa wees ons na. Corruptie, fraude, luiheid en nog veel meer. Schaamte, want ja, het was nog waar ook (dachten ze hier; alsof andere landen niet hetzelfde deden).

Van de ene verkiezing naar de andere. Van de ene regering naar de andere tot het referendum. Bij dat referendum zei 63 % oxi (nee). Men dacht deze keer echt dat onze nieuwe regering met Tsipras en Gianis Varouvakis het verschil zou brengen. Hoop, eenheid, verbondenheid. Tot de volgende dag. Tot gigantische verbijstering van werkelijk iedereen het volgende doodsvonnis werd ondertekend en het land feitelijk werd overgedragen aan Duitsland. Er was sprake van een complete desillusie. Verbijstering, verontwaardiging, ongeloof en boosheid! Ik geloof niet dat er 1 volk in Europa zo in de maling is genomen als Griekse volk. Wat volgde waren de ‘capital controls’ waar je niks meer van hoort, maar die nog steeds gelden. Niet meer dan € 420 euro per week mag de Griek van de bank opnemen. Zelfs voor bedrijven geldt dit. Je kunt geen nieuwe bankrekening meer openen. Enzovoort. Je mag geen geld meer naar het buitenland versturen. E-bay en andere webwinkels werken hier niet meer. Complete censuur.

Tegelijkertijd wordt er meer en meer belasting geheven. Extra belastingen; op alles! Elektricteit en water worden maar duurder en duurder en salarissen en pensioenen blijven dalen. Een gemiddeld salaris is nu zo rond de 500 euro per maand. Daar komen alle genoemde uitbuitingen nog eens bovenop. Werk maar extra overuren is het credo. Een pensioen van rond de 350 euro is ook heel normaal. Dat is niet eens toereikend voor medicijnen bij de ouderen! En ondanks dat schaamt de bevolking zich. Want ja; die corruptie, fraude etc. Ze hebben tenslotte zelf die mensen ooit de regering in gestemd.

Bewonderenswaardig was de houding van de meerderheid van de bevolking toen die arme zielen, die vluchtelingen, in hun bootjes op de stranden aankwamen. Zonder iets. Hier liet de bevolking zien een hart te hebben en een medeleven voor de medemens. Ouderen met hun 350 euro pensioen gaven weg wat ze nog hadden aan de vluchtelingen die in 2 graden kou op de straten en parken sliepen. Ik zelf heb deze winter als reddingswerker voor het Rode Kruis op het eiland Mytilini meegeholpen. Het eiland kreeg met deze stroom vluchtelingen een genadeklap. Om nog inkomsten te krijgen in het toeristenseizoen hielp de bevolking toch mee met de opvang van vluchtelingen. Ik heb de meest vreselijke dingen gezien die tijd. Mens onterend. Gelaten ondergaat de Griekse bevolking ook dit. We zien wel waar het schip strandt. Wat kunnen we anders? Iets verwachten van Europa?

We weten dat Europa of de elite de ondergang van Griekenland probeert te bewerkstelligen. Dus is het nu ‘overleven geblazen’. Kinderen die met kaarslicht huiswerk maken is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Kou in de winter is gewoon geworden. Dat kinderen flauw vallen van de honger is normaal. Dat er mensen in hun auto wonen is ook niet meer gek. Geen ziektekostenverzekering is normaal. Het is normaal dat je geen cadeautjes meer geeft aan een ander. Kinderen die niet meer op schoolreisje kunnen. Het niet hebben van geld is normaal en als je wat hebt dan wordt dat gedeeld. Ouders wonen weer bij hun kinderen en dat meerdere gezinnen in 1 huis wonen, is ook normaal. Op dit moment voelen de meeste Grieken de dreiging van honger; de dreiging ook van onverwachte gebeurtenissen zoals een eventuele inval van Turkije. De dreiging van het ineens weer dichtgaan van de banken. En nu; in augustus met een tegenvallend toeristenseizoen en een toenemend aantal vluchtelingen; de coup in Turkije? De echte dreiging is het vooruitzicht van een ongelofelijke moeilijke winter. Angst voor de aankomende winter. Angst voor honger; voor de kinderen; angst voor het ziek worden.

Ziekenhuizen zijn zwaar onderbemand en hebben een gigantisch tekort aan medicatie, verband etcetera. Vaak moet je dat zelf gewoon meenemen, want er is niks. Er heerst angst voor wat gaat komen en het is zeker dat het niet beter gaat worden. Zeker weten dat men alles af wil pakken wat men nog heeft. Een stukje grond van opa met 8 olijfbomen bijvoorbeeld. Het huis, de auto. Het is niet de vraag óf men de laatste bezittingen nog kan houden, maar de vraag is wanneer het afgepakt gaat worden (door de banken of staat).

De grieken weten heel goed dat ze in de maling zijn genomen. Niks van het nieuws wordt nog serieus genomen of geloofd. Politici worden uit gehoond of verjaagd als ze zich in het openbaar durven te vertonen of compleet genegeerd. In mijn stadje kwam er eentje spreken in een zaal. Er was 65 man aanwezig. Daarvan was ongeveer 35 politieagent en de rest bestond uit een paar hoge piefen uit de stad. Iedereen is te druk met overleven en weet dat de echte grote klap nog gaat komen. Waarvandaan is onbekend. De Turken? Een aardbeving? Nog meer belastingen? Who knows.

In mijn huis staat er een voorraad eten voor een bepaalde tijd. Hout om vuur te maken voor een koude winter en om te kunnen koken. Een voorraad medicijnen in geval van dat. Kippen en kalkoenen in de tuin voor vlees en eieren. Een kleine moestuin voor extra groenten. We will survive hier op Kreta omdat we de kennis nog hebben van wilde kruiden en eetbare dingen. Maar we houden ons hart vast voor de arme zielen die in de grote steden wonen.

Wat we nu beginnen te voelen is onverschilligheid voor banken en staat. Zorgen of we nog wel in staat zijn om te survivallen en of onze kids dat ook kunnen. De boosheid is veelal weg geëbd en heeft plaats gemaakt voor het accepteren dat we in de maling genomen zijn door een elite. Het realiseren dat er alleen een toekomst is als we menselijk blijven. Boos zijn en het kweken van haat heeft geen nut. Dat wordt bewust gecreëerd. We hopen dat de rest van Europa eindelijk ook eens wakker gaat worden en ziet dat het allemaal een spelletje is van een klein groepje rijke idioten.

In Athene is de situatie dramatisch. Vluchtelingen bivakkeren overal in tentjes. In de haven, in de stad, etc. Verschillende gaan er daadwerkelijk dood aan ziekten en ondervoeding. Maar dit begint inmiddels ook te gelden voor de Griekse bevolking in de grote steden. Sommige kinderen die alleen aankomen hebben zelfs in de gevangenis gewoond omdat men bang was dat ze kwijt raakten en de enige plek waar ze bewaakt konden worden was in een gewone gevangenis. Met gesloten celdeur! Ons Rode Kruis team heeft daar de instanties op aangesproken, want dit is echt ongelofelijk! Vluchtelingen vechten ook veel onderling want alles wordt bij elkaar gestopt. Iraniërs bij Irakezen; Pakistani bij Afghanen, etc.

De vuilnis wordt door de bewoners die nog wel te eten heeft, apart gezet. Restjes in een plastic tasje naast de vuilnisbak, zodat een ander het mee kan nemen om op te eten. dagelijks zie je mensen in vuilniscontainers eten zoeken. Veel mensen slapen in parken en op straat. Uiteraard is er sprake van veel diefstal, zelfmoord, ziekten, en sterven omdat goede medicatie ontbreekt. De werkeloosheid is werkelijk ongelofelijk groot.

Ondanks al die narigheid zie je gelukkig ook mooie initiatieven. Mensen trekken terug naar de dorpen en beginnen biologische teelt. Biologische producten en het verzamelen van niet gemuteerde zaden is erg belangrijk aan het worden. Kruiden en kruidenmedicijnen komen ook helemaal terug. De oude kennis herleeft en wordt weer volop gebruikt. Mooie initiatieven ook hier op het eiland Kreta. Back to the basics. Het samen overleven en elkaar helpen is ook erg belangrijk. Uiteraard niet alle mensen zijn zo maar ik zie toch wel heel veel ook mensen die elkaar door moeilijke tijden heen helpen en steunen. Zo langszamerhand begint de gewone Griek echter in een slechtere situatie te belanden dan de vluchtelingen. Deze krijgen namelijk nog eten van allerlei NGO’s terwijl de bevolking het maar gewoon lekker zelf moet uitzoeken. Ik zal je op de hoogte houden.

Bovenstaand verslag geeft een aardig inkijkje in de situatie van Griekenland. Het geboefte in Brussel heeft dit natuurlijk veroorzaakt. Jeroen Dijsselbloem is grote medeplichtige; net als geheel Den Haag. Het volk is voor miljarden bestolen. U hoort ook dat de Grieken bang zijn voor een Turkse inval. Ook hier heb ik de afgelopen week veel over geschreven. Leest u mijn artikelen over Turkije van de afgelopen week daarom nog eens terug, zodat u een beeld krijgt van wat er speelt. Steun ondertussen deze site om door te kunnen gaan middels een donatie of word lid. Uw steun is nu echt hard nodig.

Gedeeld 821

Tags: , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. leeuw schreef:

  Tis heel triest wat er aan de hand is en mensen MET tuin zijn straks de rijken in de EU. En kennis van planten is in deze tijd heel belangrijk.

  Wat ik iedereen aanraad is zorgen dat je de zevenblad in je omgeving hebt staan die is super gezond en heel goed te eten.
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100686-de-geneeskracht-van-zevenblad.html

  Ook de aardpeer in je tuin soort ervoor dat je in de winter te eten hebt en iedere plant soort voor ongeveer 8 aardperen die je kan eten. Ik raad aan niet meer als twe per dag te eten en kinderen maar 1 ivm dat je anders buikpijn krijgt en of dat niet genoeg is ook diaree.

  Maar vergeet niet de eeuwigemoes (koolplant) als je die in je tuin hebt en verder stekt en goed voor de plant zorgt en in de winter netjes inpakt en de wortels ook bedekt dan zul je nooit geen honder meer hebben. Zo’n plant word plus 1 a ander halve meter hoog en als je dat als struiken je erf mee afzet heb je altijd te eten. Deze planten gaven ze vele jaren terug als bruid geschenk zodat het echtpaar nooit zouden sterven van de honger.

  Weet dat onder de schors van de eiken en de dennenboom een onderschors zit die je kan eten het smaakt naar niks vind ik. Je kan er ook meel maken door het te laten drogen en daarna er mee bakken.

  Van de wilde kastanje kan je van de noten zeep van maken. Niet voor je haren maar wel voor je lijf en je was. Je slaat de noten wat kleiner en kookt deze en dit water dat kan je als zeep gebruiken. Kook je deze wildekastanje noten twee uur en intussen tijd giet je ze twee keer af dan kan je deze wildekastanje noten eten. Sla je deze tot poeder (tot moes slaan als deze nog vochtig is) dan kan je er brood mee bakken of pannekoeken.
  Ook de eikennootjes kan je twee uur koken en intussen tijd ook twee keer afgieten dan kan je ook hierbij meel van maken of zo eten. Maar van de afval water van de eikeltjes kan je geen zeep van maken.

  Deze link is heel intresant zeker ook het vervolg.
  Ik weet niet of men in Griekenland mag wild kamperen maar hier in Frankrijk wel.
  Maar of je zoiets mag zetten???
  https://www.youtube.com/watch?v=VVV4xeWBIxE

 2. leeuw schreef:

  Hier nog een link over de eeuwigemoes als ooit iemand naar Griekenland gaat stek die dan daar en leg het uit wat voor plant deze is en hoe te gebruiken. Van 1 plant heb je binnen een paar jaar doorstekken een honderd ervan. Ik heb van 4 planten dit jaar al iets in de dertig planten en ga dit jaar nog verder met stekken. Eind dit jaar hoop ik er 50 ervan de hebben. Laat eerst deze plant stevig worden en ga dan ervan stekken en binnen een paar jaar heb je veel te eten van deze plant en binnen 8 jaar het je een klein dorp die niet meer sterft van de honger. Onze grootste plant is nu knie hoogte en een gezin kan daar zeker 1 a 2 dagen van leven en hij hoort nog flink door te groeien tot ongeveer 1 a ander halve meter. Ze staan bij ons in de volle zon en doen het heel goed al is een beetje schaduw beter voor ze. Er zijn planten die 40 jaar oud zijn en dat kan je bereiken door ze in de winter goed in te pakken. Je kan tot het vorst is er van snoepen.
  Vaak als de vorst voorbij is snoepen er vele er weer van en als je vele planten ervan hebt kan je gewoon weer verder ervan eten want het stekken gaat heel gemakkelijk. Je snijt er een stekje ervan af en steek die in de grond en zorg ervoor dat het grond vochtig blijft en het groeit van zelf. In de volle grond doet ie het beter als in potjes.
  Het duurt wel een tijdje voor ie wortels schiet.

 3. Martin Vrijland schreef:

  Financiële oorlogsvoering van Europa tegen de Griekse bevolking:

  Almost one in two Greeks has overdue public debts, the total amount of which is close to 90 billion. Euros, according to official data released by the General Secretariat of Public Revenues. In particular, increasing 1.223 billion. Euro showed new overdue debts to the State in June. At the same time, overdue debts incurred from the beginning of the year, rose in June to 6.807 billion

  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=527135&catID=2

 4. Wilfred Bakker schreef:

  Een filmpje uit Griekenland.

  https://www.youtube.com/watch?v=AHWZiH755J8

  En in Venezuela eten ze de dierentuin ondertussen leeg, wtf

  http://fusion.net/story/330834/hungry-venezuelans-break-into-zoo-and-

 5. leeuw schreef:

  @Wilfred Ik zag toch nog veel eten op hun bord liggen en zoveel eten kunnen wij onze kinderen niet bieden iedere dag en zeker niet zoveel vlees.
  Eerlijk gezegt ik schrok ervan zoveel eten op 1 bord en dat voor 1 persoon wij zijn lngszaam steeds minder gaan eten puur omdat het nodig is en het went minder eten op je bord.

  Geluk heeft dit gezin goed te eten en zijn de voedselbanken daar beter als hier waar wij naar toe gaan en gelukkig is dat daar heel goed geregelt.

  Tis te zot dat er in de EU voeselbanken nodig zijn.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten