Het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) big data voor big brother 2.0?

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 16 mei 2017

Gister waren alle media vol lof over de introductie van het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) dat eerst een blauwe maandag in de steden Hoorn, Enschede, Groningen en Den Haag werd uitgeprobeerd en nu landelijk wordt ingevoerd. Het NRC meldt er het volgende over [citaat] Het systeem CAS gebruikt data, héél veel data, om daarmee bijvoorbeeld woninginbraken te voorspellen. CAS wordt ‘gevoerd’ met informatie uit aangiftes, criminaliteitscijfers en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het bijvoorbeeld informatie over het aantal uitkeringen per wijk, leeftijden, geslacht en de gezinssamenstellingen. Algoritmen bepalen vervolgens waar en wanneer de politie een verhoogde kans op criminaliteit kan verwachten. En daar moeten we het dan maar mee doen. Het is goed tegen de criminaliteit en dus is het goed. Maar feitelijk lijkt het erop dat hiermee een digitaal politiestaat-gevangenismodel is uitgerold.

Wat kan zo’n systeem allemaal doen met die big data en wie zegt dat de gegevens beperkt blijven tot de gegevens uit aangiftes en CBS cijfers? En wat zijn die CBS cijfers eigenlijk? Zijn dat alleen de gegevens over inkomen, werkeloosheid, politieke voorkeur, etniciteit en dergelijke of koopt het CBS ook real time gegevens op van bedrijven als Google en Facebook?

Als we berichten in de media lezen, moeten we misschien vooral letten op wat er niet verteld wordt of hoe iets verteld wordt. Als u namelijk de term CBS hoort denkt u misschien nog aan een stoffig oubollig bedrijf waar nerds zitten die hun kont krabben en de hele dag achter hun bureau met een typemachine zitten. Dat CBS produceert zo nu en dan een statistiekje en that’s it; zo zal het algemene beeld zijn. Nou nee, dat zit dus anders. Ik citeer de website van het CBS [citaat] Als CBS hebben we toegang tot vrijwel alle overheidsdata voor het produceren van officiële statistieken. Daarnaast benutten we ook nieuwe databronnen welke soms een erg groot volume hebben of in een hoge frequentie beschikbaar komen. Denk daarbij aan data van sensoren. Ons doel is om ontwikkelingen in de maatschappij op deze wijze als eerste waar te nemen, te meten en te beschrijven. De frequentie waarmee we statistieken beschikbaar stellen gaat omhoog tot we zelfs kunnen spreken van Real Time Statistics. En als het CBS spreekt over data van sensoren, denk dan bijvoorbeeld aan de sensoren die in uw telefoon zitten (zie hier en hier).

Kortom als het CAS gegevens aangeleverd krijgt van het CBS, dan zijn dat zeer waarschijnlijk real time gegevens. En die gegevens kan het CBS simpelweg real time inkopen bij bedrijven als Apple, Samsung, Facebook en Google. Dat houdt dus in dat het CAS systeem van ieder individu zeer nauwkeurig kan weten wat hij/zij doet, waar hij zich bevindt, met wie hij communiceert, waarover gecommuniceerd wordt, waar iemand naar toe gaat, enzovoort, enzovoort. “Is dat niet wat overdreven Vrijland? Draaf je niet een beetje door?” Nee, in principe zijn de genoemde bedrijven legaal in staat om al deze gegevens real time aan te leveren. Ook zijn ze in staat om algoritmen uit te voeren, waaruit real time analyses gemaakt kunnen worden. Omdat u de appjes op uw telefoon geïnstalleerd heeft waarmee u het recht heeft weg gegeven uw telefoon, camera en andere sensoren aan te mogen zetten, kunnen deze bedrijven met stem- en beeldanalyses de software exact laten analyseren waarover u praat, met wie en welke emotie u daarbij heeft. De andere sensoren in uw telefoon geven uw locatie en allerlei andere bruikbare informatie door. De big data van het CBS (real time in te kopen bij bedrijven als Apple, Samsung, Google, Facebook en ga zo maar door) weet precies van iedereen wat ie doet. En dat kan weer worden gevoed aan het CAS systeem van de landelijke politie.

Het wordt nog een graatje erger als steden als Amsterdam in het concept van de slimme stad, de stad vol hangen met sensoren (zie hier). Dit geheel aan big data in combinatie met de fijnmazige analysesoftware, heeft Nederland klaar gemaakt om haar burgers als in een panopticon in de gaten te houden. Een panopticon is een gevangenis waarin de gevangenen in een koepel rondom de centrale toren van de bewapende bewakers zitten. De bewakers zitten achter geblindeerd glas, waardoor de gevangenen ze niet kunnen zien. De gevangenen worden echter full time in de gaten gehouden en kunnen op elk moment bestraft worden. Maar natuurlijk is dat allemaal voor uw eigen veiligheid!

Bron linkvermeldingen: cbs.nl

Gedeeld 161

Tags: , , , ,

About the Author ()

Comments (18)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Averroes schreef:

  Koppel daar alle SMART, Internet of things en big data aan vast en je hebt goudmijnen in handen. Die natuurlijk voor de ‘veiligheid’ van burgers of naar onderzoek van kanker worden ingezet. Nog meer drogredenen en vals motieven om deze digitale vangnet over alles en iedereen uit te rollen.

  Welterusten NL:
  http://www.nu.nl/internet/4609566/nederlandse-startup-wil-slimme-apparaten-wereldwijd-met-satellieten-verbinden.html
  http://www.nu.nl/internet/4696878/facebook-handelt-in-strijd-met-nederlandse-privacywetgeving.html
  http://www.nu.nl/internet/4276470/nsa-wil-mogelijk-middels-medische-gadgets-gaan-spioneren.html

  itanimulli.com

 2. Averroes schreef:

  Je bent toch onschuldig totdat het tegendeel bewezen is?

 3. Averroes schreef:

  De onschuldpresumptie (praesumptio innocentiae)

  Hoe kun je anticiperen op iets wat nog niet is vast komen te staan? Een ‘contradictio in terminis’

  artikel 6, lid 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: Een ieder tegen wie een vervolging is ingesteld, wordt voor onschuldig gehouden totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan.

 4. De Onschuld schreef:

  Wat men in de science fiction film “Minority Report” laat zien is dus reeds werkelijkheid geworden. Tegenwoordig mag je bij Science Fiction het woord fiction gewoon weglaten overigens.

  “Vroeg” stadium van implementatie weliswaar, maar het is dus een keihard feit. Het al reeds geimplementeerd. Crime Prevention, de misdaad stoppen nog voordat deze gepleegd wordt.

  Koppel dit vast aan de remake van Robocop waarbij gewapende drones (al dan niet transhumaan) worden ingezet en het plaatje is compleet…

  Om de heer Orwell te citeren: if you want a vision of the future imagine a boot stamping on a human face – forever.

  Nederlandse politie gebruikt al tasers, dus drones upgraden met tasers is ook niet zo ver heel ver weg meer.

  En dat allemaal voor onze eigen veiligheid! Het is dan ook maar goed om te weten dat de politie je beste vriend is. Grote broer houdt van je.

 5. De Onschuld schreef:

  Ach, dat houdt “ze” toch niet tegen.

  Alexander Shulgin (rest in peace), de Willie Wortel van de geestverruimende middelen, had het ook continue aan de stok met de FBI wegens de drugs die deze briljante onderzoeker aan de lopende band uitvond. Ze konden hem moeilijk opsluiten omdat een nog niet uitgevonden middel ook nog niet verboden kan worden, maar ze hebben hem meer dan genoeg volledig onterecht en onrechtvaardig lastig kunnen vallen…

  En aan de grondwet kan ook gesleuteld worden, of een wet doordrukken die op de een of andere manier toch de grondwet weet te omzeilen. Dit zou in niet mogelijk moeten zijn, maar ik heb het zien gebeuren. De sheeple zullen zich daar niet tegen verzetten.

 6. De Onschuld schreef:

  Voor degenen voor wie “1984” teveel moeite is om te kijken of te lezen, hier een korte youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=WaZUk6tHMrY

 7. Averroes schreef:

  De volgende stap is het Electronic identification (eID) waardoor jezelf moet kunnen legitimeren om het Internet op te kunnen.
  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/e-identification

  De ‘verkiezingen’ binnen de E.U.

  VVD 33 zetels
  http://nos.nl/artikel/2163380-vvd-33-zetels-pvv-voorlopig-tweede-partij.html

  33%
  On Sunday, Merkel’s Christian Democrats (CDU) won 33 percent of the votes in Schleswig-Holstein, Germany’s northernmost state, almost 7 percentage points ahead of their main rival, the center-left Social Democrats (SPD) at 26.2 percent, according to exit polls by infratest dimap, released by public broadcaster ARD on Sunday evening after ballots closed.

  66,06%
  Emmanuel Macron élu président de la République avec 66,06% des voix

  http:// en.protothema.gr/when-merkel-hung-out-with-nazi-fascists-photos/

  De dochter van Hitler zal de centralisatie agenda van de E.U.SSR verder uitvoeren
  https://www.youtube.com/watch?v=OKadjcIAd0E

 8. Freba schreef:

  Met 42 jaar politie-ervaring op allerlei niveaus kan ik U verzekeren dat dit weer het zoveelste “lulverhaal” is. Worden een paar over de top betaalde IT boys en girls ingehuurd, die met een programmaatje komen om de straatrovertjes te frustreren . Een nobel streven. Gaat niet werken. Er is n.l. geen pijl te trekken op het gedrag van deze “gasten”. Volkomen onberekenbaar. Werd 30 jaar geleden al geprobeerd in de Bijlmermeer door de Recherche aldaar. En is om de paar jaar opnieuw opgestart met aanpassingen Dit i.v.m. 1500 !!!!!! berovingen in EEN jaar tijd. Dat werd uiteraard door Mevrouw Sonja Barend van de VARA als incidenteel afgedaan destijds. Ook toen werd er van alles bedacht. De aanhoudingen waren gelukkige omstandigheden. Denkt men nou echt dat een straatrover een plan heeft? Het is nog steeds niet gelukt om 500 draaideurcriminelen in het gareel te houden, terwijl er toch genoeg cellen “over” zijn. NL= Naïeven Land

 9. Martin Vrijland schreef:

  Ik geloof niet dat je goed door hebt dat de criminaliteit meer een alibi is (in het kader van Problem, Reaction, Solution) om een totalitair spionage systeem te introduceren. Daarvoor heeft men nu iets meer technologie ter beschikking t.o.v. 30 jaar geleden. Kunstmatig inelligentie (algoritmes noemt men dat) en een land vol smartphones (14+ sensoren), cubsat satellieten, smart city sensoren, social media, enz. enz.
  Criminaliteit is het probleem (Problem) en de door de media opgeklopte cijfers geven de reactie (Reaction) en als oplossing (Solution) voor het opgeklopte probleem wordt een digital panopticon voor de bevolking gebouwd. Elon Musk, Google, Facebook e.d. werken ondertussen aan het breininterface…en dus is de digitale slavernij straks goed voorbereid middels het zich hier ontvouwende stappenplan.
  Kom bij mij niet met criminaliteitscijfers aan, want ik geloof daar net zo weinig van als de economische cijfers. Overheden genruiken gefabriceerde cijfers om hun plannen door te voeren. Iemand die binnen de politie werkt zal de cijfers wel zien als feit, maar dat komt dpor de piramide organisatiestructuren. Alleen de mensen aan de top kennen misschien het echte spel.

 10. Averroes schreef:

  Exact! Alles is zwaar gecompartimentaliseerd de ene hand weet van de ander niet wat ie aan het doen is. Maar voor degene aan de top is het vrij overzichtelijk, daar stroomt alle data binnen en wordt adhv beleid en regelgeving op afgestemd. Zolang mensen de ‘befehl ist befehl Ik heb niks te verbergen’ mentaliteit hebben gaat er geen reet veranderen. Wie zwijgt stemt toe!

  Iedereen die ogen heeft om te zien, oren om te horen en een neus om te ruiken weet dat het stinkt aan alle kanten.

  https://www.youtube.com/watch?v=U5HTLkmWwfM

 11. PasOpRokenVoorkomtHersenspoeling schreef:

  Freba,met alle respect, maar wel beetje naief van je om klakkeloos termen uit de mainstreammedia te bezigen, zoals ‘draaideurcriminelen’ en het verhaal van de 1500 berovingen (!!!) in 1 jaar tijd.
  Als het al waar zou zijn zou er bewust op zijn aangestuurd. Trouwens, de mainstreammedia hoor je nooit spreken over criminele draaideurpolitici. Terwijl dat goed beschouwd een veel opmerkelijker fenomeen is.
  Over criminelen gesproken:
  Die afrekeningen in het criminele milieu,een poosje geleden alweer, waarbij zelfs overdag met automatische wapens werd geschoten midden in het centrum van de stad zijn zeer hoogstwaarschijnlijk ook gewoon onze ‘diensten’, operatie gladio zeg maar, onder aanvoer van draaideurpolitici. Ik kan het niet bewijzen, maar de verhalen klopten steeds niet en het past ook allemaal precies in de agenda van repressie,controle en angst zaaien. (staatsterreur dus weer) om vervolgens zogenaamd orde op zaken te stellen. Er was praktisch niks aan de hand eigenlijk en toch leven we opeens in een politiestaat.

 12. Averroes schreef:

  De top van de politie is zelf ook zo corrupt als de neten en ligt bij de beleidsbepalers cq. makers in bed..de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet
  http://nos.nl/artikel/2076852-bouman-er-komt-zeker-een-aanslag.html

 13. PasOpRokenVoorkomtHersenspoeling schreef:

  Nieuwe ontwikkelingen in de strijd tegen de ordetroepen in venezuela. Geen molotov coctails,maar……
  eheh…. kaka-tovcoctails…
  zie youtube ‘ Les bombes a excrements, nouvelle arme des manifestans au venezuela”
  Ik heb zo’n chocoladebruin vermoeden dat Frankrijk gaat volgen.
  Dit stond waarschijnlijk niet in het script en daar houd ik wel van, als dingen niet in het script stonden.

 14. PasOpRokenVoorkomtHersenspoeling schreef:

  Met dank aan mijn vriend Cyril Girardeau die dit nieuws op facebook plaatste.

 15. Freba schreef:

  Beste; Je zal wat moeten doen, daar wij Apen ons maar onbegrensd voortplanten. Dus als er geen rem op ons zelf zit; gaat een overheid het regelen. Ebolavirus ligt klaar en nog wat van die zaken. Midas Dekkers zei ooit; “Als je echt wat aan het milieu wilt doen; moet je geen kinderen “nemen” .

 16. Freba schreef:

  PasOpRokenVoorkomtHersenspoeling: De aangiften van de 1500 berovingen liggen nog in het archief. (80-tiger jaren). Wel eens een aangifte opgenomen van een oude mevrouw die door een of andere mafketel over de straat is getrokken? Heeft niets met Gladio te maken man. Heeft alles te maken met mensen die er andere levensstijl op na houden. We zijn allemaal gelijkwaardig maar niet van gelijke AARD. Volgens mij ben je zelf van het pad af geraakt door de mainstreammedia. Zo geolied is de samenleving niet. Men loopt constant achter de feiten aan op allerlei gebied.

 17. Notis schreef:

  @Frebo …maar hopen dat jij niet als eerste “De EBOLA” krijgt.

  Maar alle gekh op 1 stokkie: De rem op ‘ongeremde’ bevolkingsgroei is heel simpel: Welvaart voor iedereen. Schaf de rijkdom of beter gezegd de macht van meer dan 1 miljard prive vermogen, maar dat mag voor mijn part ook 10 of 5 miljoen zijn af. 1 miljard is 1000 miljoen en volkomen absurd dat wie dan ook ter wereld dat heeft, en ik zeg dat echt niet uit jaloezie of een soort mislukt communisme, nee gewoon uit gezond verstand en vanuit gezonde verhoudingen in een MENSELIJKE samenleving en niet een jungle van egoisme, psychopathie en andere treurige ziekelijke afwijking van een normale evolutionair gezonde ontwikkeling. De gezamenlijke bevolking MOET ervoor zorgen en waken dat te grote en groeiende privevermogens ontstaan. Dus eerst de hebzucht het egodom en het egoisme van de mens zien te beteugelen. Hoe ? Tja hoe, dat is de vraag, kwestie van evolutie of van catastrofe???

  Tenslotte vooral zorg dat dat land of welk land dan ook cultureel economische en gevoelsmatig een EENHEID vormt. Dus grenzen dicht voor ongelimiteerde immigratie en zeker wle grenzen open voor ECHTE oorlogs en andere vluchtelingen, die echter op termijn terug zullen moeten, behoudens de bekende uitzonderingen die de regel etc. En wellicht nog een paar van zaken, die ik ter vereenvoudiging niet allemaal ga of kan noemen,

  Dan zal de welvaart ervoor zorgen dat de gemiddelde statistische gezinsgrootte vanzelf onder de 2,3 (=stationaire dus zelfde bevolking) blijft; ergo de bevolking krimpt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten